Foto: TT

Nytt körkort – för din bilverkstad

Uppdaterad
Publicerad

Efter flera uppmärksammade fall av fusk på bilverkstäder så svarar nu branschorganisationerna med en ny certifiering, ett ”körkort” som man hoppas ska ge kunderna bättre vägledning till de seriösa verkstäderna.

Bilverkstäderna har de senaste åren genomgått en dramatisk teknikutveckling, samtidigt som branschens rykte fått fläckar av avslöjanden om fusk och felaktigheter, som i TV4-programmet Kalla Fakta i fjol.

För att öka kundernas förtroende, och för att förekomma hotet om en lagstiftning, presenterar därför branschens företrädare i dag en ny certifiering för svenska bilverkstäder. Ett ”körkort” som på flera punkter sätter en ribba för verkstadens kvalitet.

Ska ha tillverkarnas information

Både märkesverkstäder och verkstäder som tar emot alla bilar ska kunna söka certifieringen, där man bland annat måste visa att man har tillgång till tillverkarnas information om alla bilmodeller man erbjuder sig att laga.

– Man får visa upp att man säkerställer sin fackmässighet, man visar hur man utför jobbet och att man gör det enligt instruktioner från tillverkaren, berättar Thomas Engström, vd för Kontrollerad Bilverkstad, som redan i dag utför stickprovskontroller av svenska bilverkstäder.

Certifieringen ska utformas genom pilotprojekt under 2015 för att sedan sjösättas på allvar nästa år. Branschorganisationerna har fått med sig Konsumentverket som också kommer att medverka vid en pressträff i dag, där man även redovisar resultatet från årets stickprovskontroller.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.