Foto: SVT

Nytt ljus i hemmet ska få oss att överleva mörkret

Uppdaterad
Publicerad

November är den månad på året när vi är som mest utsatta för depression och trötthet och det är bristen på dagsljus som är den stora anledningen. Men snart kan vi använda oss av ett nytt IT-system som ska göra oss både piggare och gladare.

Forskare från tre olika läroverk, Lightning Research Center i New York, Lunds- och Stockholms universitet, har gått samman för att uppfinna ny teknik för våra hem som ska få oss att må bättre under den mörka tiden på året.

Tanken är att våra hem ska utrustas med programmerbar belysning som ska ge oss det rätta ljuset som vi missar att få under dagen.

Sömn- och ljusforskaren Arne Lowden visar vilken sorts ljus som kan göra oss pigga i hemmet. Foto: SVT

– Man kan tänka sig ett scenario där en person som inte får ett morgonljus på väg till jobbet eller under arbetsdagen ska bli kompenserad för det under påföljande morgon genom att personen får ett starkt ljus vid uppvaknandet och sedan i duschen och vid frukostbordet, säger Arne Lowden, sömn- och ljusforskare vid Stockholms universitet.

Kroppens signaler sätts inte igång

Forskningen visar att vi är som mest utsatta för depression och trötthet under november när det regnar mycket och är ofta molnigt. Men bristen på dagsljuset sträcker sig över både höst- och vintermånaderna.

– Under just månaderna november till januari får vi bara fem procent av all den energi som solen ger oss under året. Den här väldigt dramatiska förändringen under året kan påverka vår kropp så att vi inte riktigt hinner med att vänja oss vid olika årstider, säger Arne Lowden.

Det som ofta inträffar under de mörka månaderna är att vi startar dagen när det fortfarande är mörkt. Utan den tidiga kicken av ljuset på morgonen får kroppen inte de signaler som behövs för att vi ska bli pigga. Istället känner vi oss trötta och sega under dagen och får svårare att somna på nätterna.

Anpassningsbart ljus

Just nu testar forskarna olika sensorer som mäter hur mycket dagsljus deras försökspersoner får.

Tanken är att informationen från sensorerna som vi ska bära på oss, exempelvis i en app i mobilen, ska trådlöst överföras till ett IT-system i våra hem. Systemet ska i sin tur ge oss ett ljus anpassat till våra individuella behov.

– Det här starka blåa ljuset som ska göra oss pigga på morgonen kommer framåt kvällen att minska i styrkan och bli mer gulaktigt för att efterlikna solnedgång och göra oss naturligt trötta, säger Arne Lowden.

Ett hem – många ljusmöjligheter

Forskningsprojketet, som går under namnet Swedish Healthy Homes, handlar inte bara om vår hälsa. Det ska även leda till energibesparing. Lampor ska inte lysa upp våra hem i onödan utan släckas automatiskt när ingen befinner sig i rummet.

Och genom att jobba med ljus som går att programmera och även rikta ska olika familjemedlemmar få olika ljus utifrån sina behov.

– Om hela familjen sitter i soffan kommer varje person kunna få sitt ljusbehov tillfredsställt med hjälp av det riktade ljuset som vi jobbar på nu, säger Arne Lowden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.