• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Foto: TT/SVT

Nytt oväder på väg in över Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Nya lågtryck med snö och hård blåst drar nu in över Sverige och slår till först mot landets västra delar. I söder har flera tåg och färjor ställts in.

– Det kulminerar mitt på dagen under onsdagseftermiddagen, säger SVT Nyheters meteorolog Nils Holmqvist.  

Det drar ihop sig till besvärligt väderläge i stora delar av Sverige, när en front med snöfall passerar österut över landet.

I delar av sydvästra Sverige har SMHI utfärdat klass 2-varning, vilket betyder risk för mycket besvärligt väder. Det gäller för Hallands län, Sjuhäradsbygden och västra delarna av Jönköpings och Kronobergs län. Där finns risk för att snöfallet kommer att leda till kraftig drivbildning.

Flera tåg och färjor i södra Sverige har ställts in, rapporterar TT.

– Det kulminerar mitt på dagen under onsdagseftermiddagen, säger Nils Holmqvist, SVT Nyheters meteorolog.

Foto: SVT och TT

I Västra Götaland kan det komma mellan 10 och 15 centimeter snö innan ovädret bedarrar på eftermiddagen. Enligt Nils Holmqvist är det oklart om snöfallet leder till drivbildningen, eftersom temperaturen kommer att ligga runt noll grader. 

– Det blir allvarligast i de inre delarna av Västergötland. Det finns risk för rikliga mängder snö i kombination med hårda eller mycket hårda vindbyar, säger han.

Högt vattenstånd

De hårda vindarna och den rikliga mängden nederbörd riskerar dock att ställa till problem för stora delar av södra Sverige innan ovädret sedan drar norrut.  

SMHI varnar samtidigt för sydvästliga vindar som når kulingstyrka i Kattegatt, Skagerack och Östersjön. Vattenståndet i Bottenviken väntas stiga i ovädrets spår.  

Under torsdagen är hårda vindar och snöfall att vänta längs stora delar av Norrland. Eftersom det väntas minusgrader i landets nordligaste delar de kommande dagarna kan snön ställa till med mer besvär. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.