Tysklands förbundskansler Angela Merkel och den österrikiska förbundskanslern Werner Faymann, ledare för två av de länder i EU som tar emot flest flyktingar. Foto: TT

Ödesmöten i EU om flyktingkrisen

Uppdaterad
Publicerad

Solidaritet ställs mot pragmatism under två dagar som kan få enorma konsekvenser för hela EU:s framtid. Först träffas migrationsministrarna, sedan stats- och regeringscheferna för att diskutera flyktingkrisen.

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk skriver på Twitter efter ett besök i Jordanien och Egypten att flyktingarna måste få hjälp närmare sitt hemland. Resonemanget är enligt Reuters, ett av huvudnumren på stats- och regeringschefernas möte på onsdag.

Långsiktiga strategier

Långsiktiga strategier ska också diskuteras där ett närmare samarbete med Turkiet och länder som gränsar till krigets Syrien ingår. På agendan står utökat stöd till FN:s livsmedelsprogram WFP och FN:s flyktingorgan UNHCR.

#flykt

Dessutom ska ledarna prata om EU:s gränskontrollbyrå Frontex, huruvida den ska bli en fullskalig gräns- och kustbevakning, samt hur så kallade ”hot spots” – platser där flyktingar kan samlas upp – ska skapas.

En halv miljon flyktingar har tagit sig till Europa i år och människor dör på haven i nästan dagligen. En långsiktig lösning kräver att alla hjälper till, menar Tysklands förbundskansler Angela Merkel som backas upp av bland annat Sverige och Österrike.

Hårdare ton

Men tonen inför EU:s ödesvecka är betydligt hårdare än tidigare. I ett tal på söndagen sade Merkel att det inte finns plats för ekonomiska flyktingar i Tyskland, bara de som flytt från krig.

– Vi är ett stort land. Ett starkt land. Men att framställa det som om vi ensamma kan lösa alla världens sociala problem är inte realistiskt, sade Merkel.

Merkels uttalande står i bjärt kontrast till tidigare utspel, möjligen symptomatiskt för en eftergift till flera av EU:s östliga medlemmar som konsekvent sagt nej till flyktingar i sitt land.

Samtidigt varnar Tysklands vicekansler Sigmar Gabriel att landet kan ”överhopas” av 800.000 flyktingar innan året är slut.

Krismöten på gång

Tisdag 22 september möts EU:s migrationsansvariga ministrar för ett extrainsatt möte. Viktigast är att enas om att omfördela ytterligare 120.000 flyktingar som finns i Italien, Grekland och Ungern mellan sig.

Sverige, Tyskland, Frankrike med flera vill att EU ska använda sig av en bindande fördelningsnyckel som bland annat bygger på landets folkmängd och ekonomiska styrka när antal flyktingar fördelas.

Antalet länder som motsätter sig detta har krympt den senaste tiden. Nu sägs fyra vara emot, vilket är tillräckligt få för att kunna fatta ett majoritetsbeslut och köra över dem. Ett förfarande som EU-länderna helst vill undvika i viktiga frågor.

Onsdag 23 september möts EU-ledarna för ett extrainsatt toppmöte. Den exakta agendan påverkas av vad migrationsministrarna kunnat enas om dagen innan. Men hela mötet handlar om flyktingkrisen och hur EU ska hantera den.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet