Foto: BBC

Motvillig pappa ändå far till sina barn

Uppdaterad
Publicerad

Högsta domstolen meddelade i en dom idag att den man, från Malmö, som velat upphäva faderskapet till sina två tvillingar är pappa till barnen. Mannen ville häva sitt faderskap eftersom han anser att han bara accepterat att bli pappa till ett barn, inte två.

Paret hade rest utomlands för att skaffa barn genom så kallad In vitro-fertilisering, IVF, med både donerade ägg och donerade spermier, något som inte är är tillåtet i Sverige.

Pappan som drivit frågan hela vägen upp till Högsta domstolen, HD, hade hoppats att slippa vara far till barnen eftersom han säger sig bara ha godkänt att skaffa ett barn, inte två.

Men HD går på Hovrättens linje och menar att pappan är far till tvillingarna som idag är snart tre år gamla.

Utanför kroppen

Den idag 58-årige pappan hade gått med på att skaffa barn tillsammans med sin fru genom den så kallade IVF-metoden. IVF, eller In vitro-fertilisering, är till viss del tillåtet i Sverige. Den innebär att kvinnan blir gravid genom att ett ägg, som befruktats med spermier utanför kroppen, sedan placeras i kvinnans livmoder.

Statens medicinsk-etiska råd, SMER, uppger att det är tillåtet att ta hjälp av donerade ägg eller spermier och det finns flera kliniker som hjälper barnlösa par att bli föräldrar. Men att, som i det aktuella fallet, använda sig av både donerade spermier och donerade ägg samtidigt är inte tillåtet i Sverige. Därför reste paret till Lettland för att få hjälp med befruktningen.

Barnens rätt till far viktigare

Pappan hade gett sitt medgivande till att befruktade ägg skulle användas men under behandlingen tog kvinnan ett eget beslut att två embryon skulle placeras i hennes livmoder, något mannen inte fick veta. Men HD menar i sin dom att trots detta har pappan ansvar för bägge barnen eftersom hans intresse inte är viktigare än barnens rätt ha en far.

Regeringsutredning

Just nu färdigställs en regeringsutredning om assisterad befruktning som ska presenteras i december i år. I den kommer dessa frågor att tas upp, menar riksdagsledamoten Barbro Westerholm (FP), som även är ledamot i Statens medicinsk-etiska råd.

– Det måste göras en särskild utredning om embryodonation där det förutom värdmoderskap (surrogatmödrar) även utreds hur frågor kring ägg- och spermiedonationer ska hanteras.

– Det viktiga i detta fall är ändå att domstolarna gått på barnens rätt att ha föräldrar, menar Barbro Westerholm. Jag har all anledning att tro att det så småningom klargörs att det man åtagit sig för innan man blir förälder också gäller efter det att man blivit det, menar hon.

IVF-fertilisering

In vitro, orden är latin och betyder egentligen ”I glas”.

Vid In vitro-fertilisering (IVF, provrörsbefruktning) sammanförs ägg och spermier i ett laboratorium där befruktningen sker. En behandlingscykel för IVF utgörs vanligtvis av hormonstimulering, ägguttagning, befruktning och äggåterföring.

Det första barnet som kom till genom provrörsbefruktning föddes 1978 i Storbritannien, och det första barnet i Sverige föddes 1982. Sedan dess har denna metod blivit allt vanligare runtom i världen, parallellt med att en omfattande teknikutveckling skett på området. Cirka 3 % av alla nyfödda barn som föds i Sverige har blivit till med hjälp av IVF.

Olika varianter av tekniken har även utvecklats, till exempel intracytoplasmisk spermieeinjektion (ICSI). Vid ICSI förs en enda spermie in i ägget med hjälp av en fin injektionsnål. Denna teknik kan i vissa fall fungera bättre än vanlig IVF.

I Sverige är det tillåtet att använda donerade spermier eller donerade obefruktade ägg vid IVF. Donerade spermier kan även användas vid insemination. Vid användning av donerade ägg eller spermier kommer det blivande barnet endast att ha genetiskt släktskap med en av föräldrarna.

Källa: Statens medicinsk-etiska råd

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.