Foto: TT

Ögonvittne bara meter från ubåten

Uppdaterad
Publicerad

Det finns inget tvivel. Så säker är ögonvittnet på att han fått syn på någon form av undervattensfarkost i Stockholms skärgård förra hösten. Nu berättar han om sina observationer för Svenska Dagbladet.

Vittnet var ute med sin båt på Kanholmsfjärden och såg då ett periskop sticka upp ur vattenytan bara 70 meter bort, då stannar han sin båt och kör sakta fram emot föremålet, berättar han för Svenska Dagbladet:

– Jag har den här grejen tre meter från mig där jag står och kör, inte från relingen, har den vridit sig så mycket att jag tittar in i en rund, cirkulär glasskiva, kanske 15 centimeter i diameter, ett periskop av något slag, och jag säger rakt ut vad fan, och då sänker sig föremålet sakta rakt ner och direkt när det bryter vattenytan är det borta utan bubblor eller så och det blir bara mörkt i vattnet. Det tar fem, tio sekunder.

Det som utlöste jakten

Vittnet larmade försvaret och hans berättelse, tillsammans med en skiss han gjorde över sina observationer var det som utlöste ubåtsjakten i Stockholms skärgård förra hösten, bara ett par timmar efter att förhöret med mannen avslutats, enligt SvD.

– Det finns inget tvivel, jag är hundra procent säker på att det jag såg var någon form av undervattensfarkost, om det sedan var en ubåt eller en mindre bemannad farkost, det har jag alldeles för lite kunskap om för att avgöra, men det var definitivt någon form av periskop, säger vittnet till SvD.

SvD skriver att vittnets berättelse inte tidigare har offentliggjorts.

– Jag var extremt nära och jag vet ju vad jag såg. Det var ingen säl och ingen mink eller stock. Jag tänker att det här är en ubåt – det är min första tanke. Det var ganska kusligt. Vi var helt ensamma därute, säger vittnet till SvD.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.