Det största sedelutbytet någonsin i Sverige står inför dörren – något som höjer risken för falska sedlar och rån. Foto: TT

Ökad rånrisk med nya sedlar

Uppdaterad
Publicerad

På torsdag börjar Riksbanken ge ut de nya sedlarna, ett sedelutbyte som blir det största som hittills genomförts. Svensk handel varnar för en ökad rånrisk och fler falska sedlar i omlopp.

Över 300 miljoner sedlar och 1,7 miljarder mynt ska dras in och ersättas. Rent praktiskt kommer en stor del av sedelbytet att ske i handeln, eftersom det enklaste sättet att bli av med gamla sedlar är att handla för dem. Ett sådant skifte innebär samtidigt att säkerhetsrisken ökar markant. Bengt Nilervall, betalningsansvarig på näringslivsorganisationen Svensk Handel, uppmanar butikerna till försiktighet.

– Självklart ökar risken för till exempel inbrott och rån, säger han till SVT Nyheter.

”Se upp för falska sedlar”

Flera frågor har dykt upp gällande det kommande sedelbytet, bland annat vilka rutiner som krävs och hur pengarna ska hanteras.

– När går vi till serviceboxen och lämnar ifrån oss pengarna? Hur ser de nya sedlarna ut? Var uppmärksam på falska eller infärgade sedlar. Detta informerar vi våra medlemmar om, säger Nilervall.

Är personalen i handeln väl förberedd?

– De stora handlarna är väl förberedda, säkerhetscheferna är väl införstådda. Däremot de små handlarna har börjat uppmärksamma att det är väldigt angeläget för dem att ta tag i det här, säger Nilervall.

Finns flera risker

Från Riksbankens sida har man varit i kontakt med olika organisationer och myndigheter inför utbytet av sedlar och mynt. De håller med Svensk Handel om att det finns risker när sedlarna nu byts ut.

– De risker vi har identifierat har vi försökt ta om hand. Vi har bland annat kontakt med alla på kontantmarknaden när det gäller säkerhetsåtgärder, säger Christina Wejshammar, avdelningschef på Riksbanken.

Om ett år kommer ytterligare ett sedelbyte med nya valörer, liksom nya mynt.

Sedelbytet

Under 2015 och 2016 får Sverige nya sedlar och mynt. Sedlarna får bland annat nya motiv och säkerhetsdetaljer. Mynten blir mindre och lättare. Det blir också två nya valörer i form av en 200-kronorssedel och en tvåkrona.

Tidsplan för mynt- och sedelbytet:

  • Introduceras 1 oktober 2015: 20-, 50-, 200- och 1 000-kronorssedlar.
  • Introduceras 3 oktober 2016: 100- och 500-kronorssedlar. 1-, 2 och 5-kronor.
  • Ogiltiga efter den 30 juni 2016: 20-, 50- och 1 000-kronorssedlar.
  • Ogiltiga efter den 30 juni 2017: 100- och 500-kronorssedlar. 1-, 2- och 5-kronor.

Källa: Riksbanken

Säkerhetsdetaljer för de nya sedlarna

Säkerhetsband

  • Sedeln har ett lodrätt säkerhetsband med tre fönster. I fönstren finns bilder som rör sig och växlar motiv mellan ”KR” och en kungakrona när man vinklar sedeln. Säkerhetsbandet är placerat till vänster om porträttet på sedelns framsida.

Säkerhetsbandet har följande färg:

  • 1.000-kronorssedeln: lila
  • 500-kronorssedeln: röd
  • 200-kronorssedeln: grön
  • 100-kronorssedeln: blå

Vattenmärke

  • Vattenmärket syns på fram- och baksidan av sedeln när den hålls mot ljuset. Vattenmärket visar sedelns valör och porträtt. Valören framträder betydligt ljusare än papperet i övrigt.

Koppartryck

  • Koppartryck ger papperet sedelkänsla och ger en märkbar reliefkänsla – känn med tummen eller skrapa med nageln. Koppartryck finns bland annat i porträttet och valörbeteckningarna på sedelns framsida.

Säkerhetstråd

  • Säkerhetstråden syns som en mörk linje när du håller sedeln mot ljuset. Tråden är inbäddad i sedelpapperet.

Mikro- och minitexter

  • Mikro- och minitexter finns på fram- och baksidan av sedeln. Texterna går att läsa under förstoring.

Källa: Riksbanken

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.