Ökad skaderisk i bemanningsbranschen

Publicerad

Risken att skadas är större för anställda i bemanningsbranschen där många unga jobbar, enligt en ny rapport.

Arbetsmiljöverket har i rapporten granskat över 750 företag som hyr ut eller in personal.

Olycksfall på jobbet är dubbelt så vanligt i bemanningsbranschen än på övriga arbetsmarknaden. År 2011 hade samtliga branscher ett snitt på 6 anmälda arbetsolyckor med sjukfrånvaro per 1 000 sysselsatta, bemanningsbranschen hade dubbelt så många.

– Vi vill att arbetsmiljöfrågan ska finnas med redan när kontrakten skrivs mellan uthyrnings- och inhyrningsföretagen, säger Mikael Sjöberg, generaldirektör på Arbetsmiljöverket.

Viktigt med bra introduktion

Samtidigt poängterar han vikten av en bra introduktion till den inhyrda personalen på det nya arbetsstället.

I bemanningsbranschen har både den som hyr ut och den som hyr in arbetskraften ansvar för arbetsmiljön. Det leder till att ansvaret riskerar att falla mellan stolarna, menar verket.

De unga inhyrda får också de tyngsta och mest enformiga arbetena som företaget inte vill ge de egna anställda.

Men branschorganisationen för bemanningsföretagen ifrågasätter rapportens slutsatser.

”Inte baserat på fakta”

– Branschen består inte bara av de 60 000 heltidsanställda utan har dubbelt fler som jobbar i branschen under ett år, i synnerhet unga och studerande. Vi ligger i linje med snittet när det gäller skador, säger Henrik Bäckström, förbundsdirektör för Bemanningsföretagen.

När det gäller det delade ansvaret för arbetsmiljön är det en fråga som bemanningsföretagen jobbat med i flera år, enligt Bäckström.

– Vår bedömning är att delat ansvar i de flesta fall är ett dubbelt ansvar. Arbetsmiljöverkets bedömning är mer baserad på känsla än på hårda fakta, säger han.

Fakta

 * Arbetsmiljöverket granskade 759 företag i bemanningsbranschen mellan åren 2011 och 2013. Av dem var 332 bemanningsföretag och 427 inhyrande företag.

 * Inspektörerna fann 1 162 brister och ställde 236 krav.

 * Av dem var 682 riktade mot bemanningsföretagen och 716 mot kundföretagen. Inspektionen prioriterade de mest riskfyllda branscherna, bland dem truck och lager, industri och verkstad samt transport och åkerier.

 * Bemanningsbranschen sysselsätter ett större antal unga än andra branscher vilket medför ett mycket större antal unga skadade. Av de skadade i bemanningsbranschen är 60 procent under 35 år jämfört med 30 procent för arbetsmarknadens samtliga branscher.

 * Bemanningsbranschen hade 1994 cirka 5 000 anställda. År 2010 var den siffran cirka 60 000.

Källa: Arbetsmiljöverket (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.