Foto: TT

Ökat motstånd mot fler flyktingar

Uppdaterad
Publicerad

42 procent vill att Sverige tar emot något färre eller betydligt färre än i dag, enligt en DN/Ipsos-mätning.

Förra månaden var siffran 30 procent.

Samtidigt anser bara 26 procent att vi bör ta emot betydligt fler eller något fler flyktingar, att jämföra med 44 procent i september.

Orsaken till svängningen kan vara rapporter om problem att hitta boenden samt att det blivit mer känt bland befolkningen att Sverige tar emot flest flyktingar per capita i Europa, tror David Ahlin, opinionschef på Ipsos.

– Vi har sett en ganska skarp förändring i budskap och tonläge från statsministern, andra ministrar och övriga partiledare. Nu är budskapet att Sverige nått gränsen för vad vi klarar av, säger David Ahlin till Dagens Nyheter.

Men i september svängde opinionen åt motsatt håll, då fler personer ställde sig positiva till att öka mottagandet av asylsökande jämfört med i början av året. Orsaken till den mer positiva inställningen i september tros ha berott på att flyktingkrisen blev mer konkret för många människor, när stora flyktinggrupper började anlända till centralstationerna och bilden på den döde treårige flyktingpojken Alan Kurdi hade kablats ut i medier.

Fakta: Mätningen

Frågan som ställdes i undersökningen var: Anser du att Sverige bör ta emot fler eller färre flyktingar? Skulle du säga...

Oktober 2015.

Betydligt fler än i dag/något fler än i dag: 26 procent.

Varken fler eller förre än i dag: 24 procent.

Vet ej/ej svar: 7 procent.

Betydligt färre än i dag/något färre än i dag: 42 procent.

September 2015.

Betydligt fler än i dag/något fler än i dag: 44 procent.

Varken fler eller förre än i dag: 20 procent.

Vet ej/ej svar: 6 procent.

Betydligt färre än i dag/något färre än i dag: 30 procent.

Februari 2015.

Betydligt fler än i dag/något fler än i dag: 26 procent.

Varken fler eller förre än i dag: 33 procent.

Vet ej/ej svar: 5 procent.

Betydligt färre än i dag/något färre än i dag: 36 procent.

Källa: DN/Ipsos

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.