Samar Badawi, frun till Palmepristagaren Waleed Sami Abu al-Khair. Foto: Scanpix

Palme-pristagare stoppas

Uppdaterad
Publicerad

På fredagen delas Olof Palme-priset ut för särskilt betydande insatser i Palmes anda. En av pristagarna i år är den saudiska juristen Waleed Sami Abu al-Khair, som arbetar för mänskliga rättigheter i hemlandet. Själv blev han stoppad från att resa, men SVT har träffat hans fru som är Stockholm för att ta emot priset.

Det saknas inte utmaningar för den som arbetar med mänskliga rättigheter i Saudiarabien.

– Värst är frågan om samvetsfångarna. Den kräver enorma ansträngningar, säger Samar Badawi.

Mannen hustruns förmyndare

Egentligen är det Samars man, juristen Waleed Sami Abu al-Khair, som fått priset. Bland annat för sitt arbete med samvetsfångar. Men han stoppades på flygplatsen.

Samar Badawi fick flyga ensam. Eftersom mannen är förmyndare i saudiarabien fick han ett sms: Nu lämnar din fru landet.

Pris för rakryggat försvar av mänskliga rättigheter

Waleed får priset ”för en uthållig och rakryggad insats till försvar för mänskliga och medborgerliga rättigheter för såväl män som kvinnor i Saudiarabien.”

Tack vare deras arbete har samvetsfångarnas situation i Saudiarabien uppmärksammats. De har också bland annat bidragit till att två saudiska kvinnor fick ställa upp i London-OS.

Samar hoppas att den internationella uppmärksamheten kring Palme-priset ska innebära ett visst skydd. Deras arbete retar det politiska och religiösa etablissemanget.

Är ni rädda?

– Nej.

Går också till en tunisisk advokat

Priset delas ut årligen sedan 1987 för en särskilt betydande insats i Olof Palmes anda. Prissumman är på närmare en halv miljon kronor och går i år också till den tunisiska människorättsadvokaten Radhia Nasraoui.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.