”Satsar ni så satsar vi”

Uppdaterad
Publicerad

–Vi satsar inte om inte alla gör det samtidigt. Nu kräver industrin att staten ”pumpar in pengar” för att vi ska få fler elbilar i Sverige.

Sverige håller på att hamna på efterkälken när det gäller elbilar. I till exempel Tyskland och Norge stödjer staten utvecklingen mot fler eldrivna fordon på ett helt annat sätt. Det anser företrädare för flera storföretag och kräver att regeringen satsar mer på elbilar.

– Jag tycker inte Sverige är ett föregångsland. Det finns mer att göra, säger Johan Konnberg, affärsutvecklare Volvo Personvagnar.

Volvo har bara tillverkat ett par hundra elbilar som ett slags försöksprojekt. Som liten biltillverkare vågar man inte satsa hårdare utan en massiv statlig uppbackning.

Större och kraftfullare

– Om vi ska få upp volymerna måste det till ett nationellt ställningstagande som är större och kraftfullare än vad det är i dag, säger Johan Konnberg.

– Man behöver pumpa in pengar på något sätt, säger han.

Nu uppvaktar flera industriföretag regeringen och kräver nationell samordning och statlig satsning.

– Jag tror det är så enkelt att vi inte satsar om inte alla gör det samtidigt, säger Johan Konnberg.

Läs mer här om vad näringslivet kräver att staten gör för att få fart på utvecklingen av elbilar i Sverige!

Se hela intervjun med Johan Konnberg genom att klicka på bilden längst upp i artikeln!

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.