Foto: TT.

Operationer av Macchiarini fotograferades

Uppdaterad
Publicerad

En vd för ett amerikanskt läkemedelsbolag var med och fotograferade en av de beryktade luftstrupsoperationerna som kirurgen Paolo Macchiarini gjorde på Karolinska universitetssjukhuset.

Vd:n hade inte fått godkännande av patienten att närvara vid operationen och kom in i rummet först efter att patienten hade sövts, enligt källor till Svenska Dagbladet.

Macchiarini-skandalen

Om en utomstående, icke vårdpersonal, finns med vid en operation utan medgivande från patienten är det ett brott mot patientlagar.

Både företrädare från Statens medicinsk-etiska råd och Karolinska universitetssjukhuset säger till SvD att uppgifterna är helt nya för dem.

Paolo Macchiarini är sedan tidigare misstänkt för två fall av grovt vållande till annans död och två fall av grovt vållande till kroppsskada i samband med operationer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Macchiarini-skandalen

Mer i ämnet