Oppositionens ledare stödjer Littorins beslut

Sven Otto Littorin (M) väljer att avgå som arbetsmarknadsminister eftersom han upplever att barnen hamnat i kläm. -Det är viktigt att sätta familjen i centrum, säger MP:s språkrör Maria Wetterstrand.

S-ledaren Mona Sahlin vet om någon hur det känns när barnen dras in - vilket skedde under den s k Sahlin-affären när hon först tog time-out och sedan lämnade politiken under några år.

-När barnen kommer in i bilden, i offentligheten, så blir det ganska smutsigt och tufft, säger hon. Om man tvingas välja mellan barnen och jobbet, så väljer man naturligtvis barnen.

Sahlin hoppas att Littorins avgång ska leda till ett samtal om var gränsen går mellan det offentliga och privata.

-Vi, han och jag och Reinfeldt, ska granskas stenhårt för den politik vi står för men barnen är något helt annat. Jag hoppas att det växer fram en respekt för att där måste gränsen gå, säger hon.

Ohly själv i hetluften
-Jag känner sympati, säger V-ledaren Lars Ohly, som själv hamnade i hetluften när hans barn valde att gå i friskolor.

-Om det här jobbet som är oerhört påpassat får effekter för familjen och barnen så är det inte värt det.

Ohly berättar att han själv varit i en liknande situation.

-Så har jag själv resonerat och jag känner stor förståelse för beslutet.

Övervägde att sluta
-Det är det värsta som finns när barnen berörs. Ungarna ska aldrig behöva ta stryk för att föräldrarna valt ett visst yrke. När det händer börjar man ifrågasätta om det är värt det. Nu är mina så gamla att de klarar det, 19 och 21 år, men Littorins är mycket yngre, säger han.

Under den tid då han stod och vägde om priset var för högt pratade han med barnen om det.

-Vi var överens om att det inte hade gått över gränsen. Men skulle de säga att: Nej pappa nu vill vi inte att du fortsätter, då lägger jag av direkt.

"Vi är i första hand människor"
-Han gör ett tydligt val där han sätter det privata före karriärambitioner. Jag tror att han tänkt genom det noga och fattar det beslut han mår bäst av, säger MP:s språkrör Maria Wetterstrand.

-Det är viktigt att sätta familjen i centrum. Skulle jag upptäcka att mitt uppdrag ledde till problem för barnen skulle jag också fatta ett sådant beslut. Det är självklart, vi är i första hand människor och inte ministrar eller språkrör.

TT/Rapport

Publicerad: