Foto: TT

Oro och otrygghet i fokus

Publicerad
Analys ·

Årets första partiledardebatt i Riksdagen kändes stundtals som en direkt fortsättning på försvars- och säkerhetskonferens i Sälen. Debatten kretsade kring frågor som det svenska försvaret, polisens kris och den växande otryggheten bland svenska kvinnor.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Trots en god ekonomisk utveckling präglas det svenska samhällsklimatet just nu av oro och osäkerhet inför framtiden. För att ta några exempel: En majoritet av väljarna tycker att Sverige är på väg åt fel håll, oron ökar för terrorattentat, förtroendet för polisen minskar och det svenska försvaret upplevs som otillräckligt.

I Riksdagens talarstol slog några partiledare fast att 2016 varit ett dåligt år, men att 2017 förhoppningsvis skulle bli bättre. Att döma av tonen i debatten kommer dock otryggheten att fortsätta att dominera svensk samhällsdebatt.

Inga besked

Moderatledaren Anna Kinberg Batra angrep Stefan Löfven både i försvarsfrågan och om poliskrisen. Här hoppas hon kunna utnyttja missnöjet i opinionen för att underminera förtroendet för statsministern.

Kinberg Batra anklagade Löfven för att vara lättsinnig när det gäller mer pengar till försvaret och för att nonchalera poliskrisen.

Också SD-ledaren Jimmie Åkesson angrep statsministern för att vara ”raljant” och ifrågasatte det lämpliga i att han kallar oppositionens krav på höjda försvarsanslag för ”anslagsbingo”.

Stefan Löfven vidhöll att han ännu inte tänker ge besked om hur mycket extra pengar försvaret behöver. När det gäller poliskrisen lovade han att grova brottslingar ska bort från gatorna. Oron som finns i brottsdrabbade områden måste mötas, sa statsministern.

Brottsförebyggande rådets senaste rapport visar till exempel att var tredje kvinna känner sig otrygg idag. Den enda konkreta nya åtgärd som Löfven presenterade i debatten var dock kraftigt skärpta straff för innehav av handgranater.

Fortsatt förtroende

Däremot uppgav statsministern att han har fortsatt förtroende för den hårt kritiserade rikspolischefen Dan Eliasson. Polisen är just nu regeringens kanske största sorgebarn. Trots ekonomiska tillskott klarar polisen upp allt färre brott och en samlad opposition kräver rikspolischefens avgång. Men för tillfället tycks han alltså sitta säkert.

Centerledaren Annie Lööf breddade otrygghetstemat i debatten och menade att det inte bara handlar om brottslighet och poliskris utan också om ”brister i välfärden, i skolor, äldreboenden och vårdcentraler”.

Allmänhetens förtroende för svensk sjukvård minskar, enligt de brukarundersökningar som görs. Köerna blir allt längre och uppskattningsvis var tionde vårdplats står tom på grund av personalbrist.

”Borde skämmas”

Också migrationsfrågan togs upp i debatten, bland annat av Centerledaren Annie Lööf som tyckte att Stefan Löfven borde skämmas för den stränga asylpolitik Sverige har infört. Löfven försvarade åtgärderna som rimliga i en ”exceptionell situation” och kontrade med att angripa den borgerliga alliansen för att vara djupt splittrad i flyktingpolitiken.

Och faktum är att just flyktingpolitiken sannolikt blir den svåraste frågan att enas omkring för allianspartierna om de tänker gå till val 2018 med ett gemensamt manifest.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.