Foto: TT

Oroliga moderater kallar Baylan till näringsutskottet

Uppdaterad
Publicerad

Fyra besked på kort tid om kärnkraftsreaktorer som ska stängas ner. Det oroar Moderaterna, som begär att energiminister Ibrahim Baylan (S) snarast kommer till näringsutskottet och förklarar sig.

– Det är ett mycket oroande besked. Vi har en regering som straffbeskattar kärnkraften, det har kommit besked om att fyra reaktorer kommer att stängas de närmaste åren. Det är tydligt att socialdemokraterna sitter i Miljöpartiets knä när det gäller energipolitiken och att regeringen saknar en långsiktig plan på energiförsörjningen och det riskerar jobb och företagsamhet i Sverige, säger Lars Hjälmered, energipolitisk talesperson för Moderaterna.

Hjälmered befarar att stängningarna får långsiktiga konsekvenser och framför allt skapar det osäkerhet om energiproduktion och energitrygghet för näringslivet.

– Det ärliga hade varit att säga att man vill avveckla kärnkraften och ta konsekvenserna av det, nu är det Miljöpartiet som får styra genom den här straffbeskattningen av kärnkraften med de effekter det får på energiförsörjning och jobb och företagsamhet. 

Omställning på riktigt

Moderaterna begär nu att energiminister Ibrahim Baylan (S) så snart som möjligt kallas till riksdagens näringsutskott för att förklara vad regeringen vill.

Den nystartade Energikommissionen, där alla riksdagspartier är med, har i uppdrag att diskutera den framtida energipolitiken. Men enligt Hjälmered har ännu inget substantiell diskuterats på de tre möten som hållits under våren.

Energiministern Ibrahim Baylan är dock inte överraskad av beskedet om nedläggningen av reaktorn.

– Kärnkraften är ju gammal, det har vi vetat om att den åldras. Jag tror att vi kommer ha kärnkraft och kärnkraftsel i vårt system en lång tid framöver. Men det är klart att undan för undan så kommer den att fasas ut till 2040, säger Ibrahim Baylan.

Beskedet om att avveckla kärnkraftsreaktorn i Oskarshamn visar att energiomställningen nu sker på riktigt, säger energiministern.

– På kort sikt så har vi ju stora överskott, det är bland annat det som leder till att vi har låga elpriser, så vi kommer ha el. Däremot så måste vi titta på om vi har el alla dagar på året, även de kallaste vinterdagarna. Där är min slutsats att vi ska förlänga den effektreserv som vi har just för att garantera att våra hushåll alltid har tillgång till el till rimliga priser och vi har därför lagt fram ett sådant förslag som jag hoppas vi kan diskutera ihop med riksdagens partier och komma överens om.

Stöd till vind och sol

Men Maria Sunér Fleming på Svenskt Näringsliv är inte nöjd med energiministerns svar.

– Energikommissionen ska se på situationen efter 2025. Jag är rädd att vi kommer att få problem långt innan dess, säger hon.

Miljöorganisationen Greenpeace å sin sida gläder sig åt Eons utspel, och kommande beslut.

– Det är väldigt viktigt att regeringen nu går vidare med Energimyndighetens förslag om ökat stöd till havsbaserad vind och sol. De här stimulanserna till förnybart får nu inte fastna i någon långbänk hos Energikommissionen eller riksdagen utan behöver återspeglas redan i höstens budget, säger Annika Jacobson, organisationens svenska chef.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.