default_caption

Oskar, 5, köpte spel för 200 kronor

Uppdaterad
Publicerad

Femårige Oskar spelade ett dragracing-spel som pappa Janek laddat ner. I ett obevakat ögonblick köpte han oändliga uppgraderingar av spelet för 200 kronor.

–När en 5-åringhanterar en surfplatta går allting väldigt fort, han klickar på alla knapparsom dyker upp. Som en händelse kollade jag mejlen på mobilen samtidigt och dåhade jag fått ett kvitto där det stod ”tack för ditt köp på 200 kronor”, sägerJanek Hellqvist.

Janek fick ägnanågra dagar åt att hitta ett sätt att spärra köp av uppgraderingar i spelet. Hanblev förvånad över att sonen lyckades köpa uppgraderingen eftersom han setttill att sonen inte kunde installera appar själv.

App-utredningen

–Jag förstår attspeltillverkarna vill ha möjlighet att ge ut ett spel gratis och tjäna pengarpå att sälja uppgraderingar men det är frustrerande att de dyker upp i så mångalägen. När det gäller spel som riktar sig till barn är det skamligt när desäljer uppgraderingar för upp till 1.000 kronor styck, säger han.

Men har inteföräldrar ett ansvar för vad deras barn köper?

–Absolut. Men samtidigt, om det inte finns några mekanismer för attskydda mot sådant här är det svårt att göra någonting. Det är så lätt attspendera pengar i smartphones och surfplattor. Så ja, man får skylla sig själv,men det betyder inte att inte tillverkaren har ett ansvar att göra det lättareatt skydda sig.

Janek blev lovadatt få tillbaka pengarna av utgivaren, men än har ingenting hänt. Han tyckeratt det är märkligt att just dataspelsbranschen saknar tydliga regler.

–Det finns ingaandra sammanhang där man skulle låta en femåring shoppa loss med sin förälderskreditkort.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

App-utredningen

Mer i ämnet