Foto: SVT

Otryggheten högt på listan över valfrågor i Helsingborg

Uppdaterad
Publicerad

Trygghet är en het valfråga i Helsingborg. Helsingborgarna känner sig allt mer otrygga och de flesta fullmäktigepartier har den med bland de viktigaste valfrågorna.

Alana Khamis, Martina Elobari och Emilia Lauridsen berättar om hur otrygga de känner sig när de hänger på stan med sina kompisar på kvällarna.

De berättar om egna och andras upplevelser.

Val 2018 Skåne

– Jag har upplevt att någon tafsade på mig på en buss. Det var riktigt obehagligt, säger Emilia Lauridsen.

Polisens trygghetsmätningar i Helsingborg visar att helsingborgarna känner sig allt mer otrygga och oroliga för att bli utsatta för brott – trots att de flesta inte blir det.

Viktig valfråga för partierna

När SVT Nyheter Helsingborg bad de åtta partierna i kommunfullmäktige om deras fyra viktigaste valfrågor var trygghet med på de flesta listor.

Undersökningar visar att frågan även står högt på många väljares agenda.

Nyheter om mord, knivskärningar, skjutningar, rån och annat grovt våld sprids via traditionella medier och sociala medier.

När dessutom politikerna ger ämnet en sådan tyngd – finns det risk för att ni bekräftar att det finns anledning att vara otrygg?

– Man måste ge en balanserad bild och säga att de allra flesta inte blir utsatta för brott. Men samtidigt är det viktigt att ta till sig när människor känner sig oroliga, säger Peter Danielsson (M), kommunstyrelsens ordförande.

Störst oro i utsatta områden

Den upplevda otryggheten är störst i de mest utsatta områden. Där är också gängbrottsligheten vanligast.

– Man blir rädd. Det händer så nära inpå. Jag hörde skotten i går kväll och helikoptern som gick runt, säger Monica Bengtsson dagen efter en skjutning på Fredriksdal.

– I de områden där vi har mest socioekonomiska problem frodas också brottslighet, säger Peter Danielsson (M).

Kommunalrådet Jan Björklund (S) säger att stadsplanering är ett sätt att luckra upp de utsatta områdena.

– Det handlar om hur vi bygger staden. Vi måste bygga en stad för alla helsingborgare och ge resurser till föreningar som vill verka i de här områdena.

Högre arbetslöshet

Skola och jobb är enligt forskarna viktiga sätt att erbjuda ungdomar ett alternativ till en kriminell karriär. Samtidigt visar kommunens egen statistik att i de utsatta områdena är skolresultaten sämre och arbetslösheten hög.

– Barnen ska lyckas i skolan, gå ut med godkända betyg och bli anställningsbara och få möjlighet till ett jobb. Därför måste vi styra mer resurser till skolor i utsatta områden, säger Jan Björklund (S).

– Tyvärr ligger arbetslösheten i Helsingborg generellt något högre än riksgenomsnittet. Så här behövs göras ännu mer. Vi arbetar med att skapa goda förutsättningar för företag att starta, växa och skapa fler jobb i Helsingborg, säger Peter Danielsson (M).

Trygghet i valet

Här är de partier i kommunfullmäktige som har trygghet i någon form med bland sina fyra viktigaste valfrågor:

Moderaterna

Liberalerna

Centerpartiet

Kristdemokraterna

Socialdemokraterna

Sverigedemokraterna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Skåne

Mer i ämnet