Foto: TT

Otydlighet om Saudi-avtal upprör miljöpartister

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartiets omsvängning i frågan om militärt samarbete med Saudiarabien väcker starka känslor inom partiet. Både MP:s utrikespolitiske talesperson Valter Mutt och ordföranden i EU-nämnden Carl Schlyter kräver nu att avtalet helt sägs upp och får medhåll av Grön Ungdom. – Landet är en diktatur som förtrycker kvinnor, menar Schlyter i en debattartikel.

Som oppositionsparti var Miljöpartiet mycket tydligt i sin kritik av Sveriges militära samarbete med Saudiarabien. I en artikel i Expressen från april 2012 säger språkröret Åsa Romson att hon ”blir jättebestört” över att dåvarande utrikesminister Carl Bildt (M) sagt att han inte har några problem med att Sverige säljer vapen till Saudiarabien. Romson sade också att Carl Bildt ”uttrycker att han gärna stöder fortsatt beväpning av diktaturer”.

”Avtalet måste sägas upp”

Avtalet om militärt samarbete med Saudiarabien tecknades av den Socialdemokratiska regeringen 2005. I vår ska det omförhandlas. Carl Schlyter och Grön Ungdom menar därför att avtalet måste sägas upp nu när chansen finns. Annars löper det vidare i ytterligare fem år.

Saudiavtalet

Men vid en frågestund i riksdagen den 29:e januari i år meddelade statsminister Stefan Löfven (S) att regeringen inte avser att säga upp det kontroversiella samarbetsavtalet. Däremot vill han omförhandla det och göra det mindre långtgående. Löfven fick också kritik för att han i riksdagen vägrade kalla Saudiarabien för en diktatur, vilket han senare tvingades backade från i en skriftlig kommentar till TT.

Utredning pågår

Något tydligt besked om vad som ska omförhandlas i avtalet har Löfven inte velat ge. Han hänvisade istället till att det pågår en utredning om krigsmaterielexporten som han vill invänta.

Samma dag, den 29 januari i år, sade Miljöpartiets utrikespolitiske talesperson Valter Mutt till TT att ”vi vill säga upp avtalet. Det är helt klart partiets hållning och vår ståndpunkt”. Han menar också att ”Saudiarabien är ett av världens värsta länder när det gäller mänskliga rättigheter”.

Kan tänka sig nytt avtal

Bara en dag senare, den 30 januari, säger miljöpartiets språkrör Åsa Romson till Ekot att regeringen kan tänka sig att teckna ett nytt militärt samarbetsavtal med Saudiarabien efter att det förhandlats om. Romson menar att avtalet, som det ser ut i dag, inte är bra, men att ”det ligger i politikens natur att när man ska fatta beslut i en församling så måste man först hålla en diskussion och sen fattar man beslutet. Vi har ännu inte fattat beslutet om hur vi ska ändra situationen från i dag, där vi är överens om att det avtal vi har inte är bra”, sade hon till Ekot.

Slits mellan principer

Miljöpartiet slits nu mellan sina tidigare tydliga principer och det faktum att de nu sitter i en koalitionsregering med betydligt mer försvarsvänliga Socialdemokraterna. Men att Miljöpartiet inte längre är tydligt med att avtalet bör sägas upp har också fått Grön Ungdom att reagera starkt. I en debattartikel i Svenska Dagbladet kräver språkröret Magda Rasmusson tillsammans med SSU:s ordförande Ellinor Eriksson ett tydligt besked från regeringen om att man kommer avbryta samarbetet när möjligheten finns i vår.

Det militära samarbetsavtalet med Saudiarabien, som är långtgående, hamnade i blåsväder för två och ett halvt år sedan när Ekot avslöjade att Sverige planerade att hjälpa Saudiarabien att bygga en vapenfabrik. Planerna stoppades efter skandalen och sedan dess har frågan varit infekterad.

Samarbetet har gjort att Sverige bland annat kunnat exportera radarövervakningssystem, signalspaning, stridsledningssystem och skydd mot massförstörelsevapen till Saudiarabien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Saudiavtalet

Mer i ämnet