Sommaren är över. Foto: SVT

Ovädret har dragit in över Sverige

Uppdaterad
Publicerad

SMHI har utfärdat en klass 2-varning för att det kan bli mycket höga vattenflöden i Jämtland i samband med regnet som faller under helgens oväder. Framförallt väntas det kunna svämma över under måndagen, både i Jämtlands och Västernorrlands län.

SMHI har samtidigt utfärdat varningar för kulingvindar längs hela Norrlandskusten under söndagen. Enligt SVT:s meteorologer är det sommarens värsta lågtryck hittills. Även om helgens oväder beräknas vara över på måndag står nya lågtryck på kö.

– Det är mycket lågtryck i prognoserna framöver, tyvärr, säger SVT:s meteorolog Ebba Mårtensson.

Tusentals utan ström i Skåne

Redan under förmiddagen på lördagen kom ovädret in över de södra delarna av Sverige. Runt lunchtid hade 2200 hushåll i Skåne drabbats av strömavbrott till följd av ovädret, de allra flesta drabbade bodde i Svalöv. Efterhand fick de flesta tillbaka strömmen relativt snabbt.

Ovädret drog sig sedan norrut genom Sverige och såg till att stora delar av landet fick ännu en regnig dag och kväll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.