Foto: TT/Josefin Lennen Merckx

Ovanligt många husdjur bitna av huggormar

Uppdaterad
Publicerad

Hunden Frosta är svullen på nosen och hennes matte är blåslagen efter förra helgens dramatik i hemmet i Tystberga. Annette Palm och hennes man Lars hörde hundarna skälla på ett onormalt sätt och upptäckte att en huggorm hade tagit sig in i hundgården där de tre hundarna befann sig. När Annette försökte mota bort ormen med en kvast vände den sig mot henne.

– Den kom emot mig väldigt snabbt och jag rädd för ormar så jag skyndade mig ut ur hundgården men ramlade framstupa genom dörren och bröt handleden, berättar Annette Palm och visar upp den gipsade armen och alla blåmärkena.

Huggormen försvann upp in under husets fasad och familjen såg att Frosta hade blivit biten i nosen.

– Jag blev förbannad och rädd. Det var tur att vi var hemma och såg det här annars hade Frosta kunnat dö, säger Annette.

Nästa dag dök huggormen upp igen vid huset och nu har familjen tagit hjälp av en ormsanerare för att bli av med den.

Många vill ha ormsanering

– Jag värmebehandlar den mest utsatta väggen där den eventuellt har krupit upp. Då kommer den i bästa fall att försöka fly värmen. Sen kan vi lägga ut fångstmattor och i sista hand nervgift, säger Thomas Thunmark.

Han har jobbat som ormsanerare i nästan 20 år och berättar att det är ovanligt många som ringer honom just nu och ber om hjälp efter att deras djur blivit bitna av huggorm.

– Det är tio till femton gånger fler samtal än normalt, säger Thomas Thunmark.

Hundar och katter hårt drabbade

På Agria Djurförsäkring har man också observerat en kraftig ökning av husdjur som blivit bitna av huggormar. Antalet huggormsbitna hundar dubblerades under de två första veckorna i maj jämfört med samma period förra året. Antalet bitna katter har nästan trefaldigats.

På Giftinformationscentralen har man också märkt att huggormarna är aktiva. Centralen har fått in drygt 60 procent fler frågor om huggormstillbud nu i maj än man hade förra året. Vädret är en förklaring.

 – Huggormarna ligger ungefär tre veckor ur fas. De har legat och väntat på att det blir så pass varmt att de kan röra sig längre sträckor. Nu har de lämnat sina övervintringsplatser och är på väg ut till sina jaktmarker. Och när vädret är fint är ju människor och djur också ute i solen. Då kan kollisionen med hund eller häst vara ett faktum, säger Thomas Thunmark.

Huggormar mer bettvilliga i värmen

Hur påverkas ormarnas beteende av värmen?

– De har snabbare till bett helt enkelt. Deras kroppstemperatur är på den nivån att de blir mer aktiva och försvarsvilliga.

Thomas Thunmark råder alla att hålla ett säkerhetsavstånd på minst en meter när man stöter på en huggorm. Om ens husdjur blir bitet ska man snabbt ta det till ett djursjukhus eller en veterinär.

Sök vård snabbt

– Det kan snabbt bli ett livshotande tillstånd. På bara cirka 20 minuter kan en hund rasa ihop. Men det behöver inte hända någonting heller, man ska inte chansa, uppmanar Thomas Thunmark.

Både Annette Palm och hennes hund fick vård snabbt efter helgens huggormsmöte och nu är båda på bättringsvägen.

 – Frosta är medtagen, det är konvalescens på två veckor och då får hon inte röra sig mer än att hon gör sina behov ute, säger Annette och konstaterar bestämt att huggormen ska bort från deras hus och tomt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.