Över 600.000 kr avsedda för terrorgrupper beslagtagna

Uppdaterad
Publicerad

Tullen, kronofogden och polisen gjorde en satsning för att stoppa utförsel av pengar till IS och al-Qaida. Under två veckor i oktober kontrollerades över 400 passagerare på Arlanda på väg till Turkiet och Irak. Resultat: Beslag på över 600.000 kronor i kontanter.

Under två veckor i oktober specialsatsade flera myndigheter på kontroll av passagerare på väg till östra Medelhavet. Det var en del i en samordnad insats av ett 20-tal länder för att försöka sätta käppar i hjulet för finansieringen av terrorverksamhet i regionen. Projektet kallas för Operation Chimera. Bland länderna som deltog förutom Sverige fanns Tjeckien, Lettland, Thailand och USA.

Knogjärn och batong

Totalt beslagtogs över 51 miljoner kronor i pengar och värdepapper. Dessutom togs mängder med vapen och vapendelar, knogjärn, elpistoler och batonger i beslag.

Den svenska insatsen gjordes på Arlanda. Förutom kontanterna kunde Kronofogden göra sju utmätningar från personer med restförda skulder och få in omkring en kvarts miljon kronor plus värdesaker som till exempel exklusiva klockor.

– Vi ser en trend att det förs ut kontanter ur Sverige som möjligen skulle ha gått till att finansiera terrorism, säger Linda Rundqvist, nationell operativ samordnare av Chimera på Tullverket, i ett pressmeddelande.

Med för första gången

Genom att flera myndigheter samordnar sina insatser hoppas man kunna spela en betydelsefull roll i kampen mot terrorism. Liknande Operationer har skett vid tidigare tillfällen, men det här var första gången som Sverige deltog.

– Jag är mycket nöjd, säger Linda Rundqvist.

Beslag under operation Chimera

Under operationen i ett tjugotal länder beslagtogs:

  • 485 vapen och vapendelar
  • 1.200 andra vapen som knogjärn, batonger och elpistoler
  • 51 miljoner kronor i kontanter och värdepapper, varav 600.000 kronor i Sverige.

Källa: TT

Fotnot: Chimera var ett fruktat, trehövdat monster i den grekiska mytologin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.