Foto: TT

Överlevnad i lungcancer skiljer stort över landet

Uppdaterad
Publicerad

Skillnaden i överlevnaden i lungcancer är stor mellan olika delar av landet. Det visar en ny kartläggning som Cancerfonden har gjort och som ingår som en del i den årliga Cancerfondsrapporten. SVT Nyheter har fått ta del av den.

– Lungcancervården går framåt, men det finns fortfarande stora bekymmer. Det är alldeles för många som avlider av den här sjukdomen. Inte ens två av tio botas, säger Jan Zedenius som är chefläkare och sakkunnig på Cancerfonden.

Måste förändras

En av de saker som Cancerfonden lyfter fram, och som man tycker är oacceptabel, är att det skiljer sig stort i överlevnad mellan olika delar av landet. Ett år efter diagnos har 55 procent av patienterna avlidit i Västra Götaland, medan samma siffra är drygt 46 procent för patienter i Skåne.

– Att så många inte överlever beror i första hand på att man upptäcker sjukdomen försent, alltså i ett inte botbart stadium. Och här skiljer det sig väldigt över landet. I vissa landsting är det tre av tio som hittas i ett botbart stadium, och i vissa är det bara var tionde. Och det här måste vi förstås ändra på, säger Jan Zedenius.

Foto: SVT

Sjukdomen måste bromsas

Eftersom så mycket av framstegen i behandling av lungcancer till stor del handlar om att bromsa sjukdomen, och inte alltid att bota den helt och hållet, är det särskilt angeläget att hitta den i god tid. Det gäller att bromsa i tid, om den inte går att bota, och då är det också möjligt att förlänga överlevnaden avsevärt. Kort sagt kan det bli allt fler som kan leva allt längre med lungcancer.

Varför det skiljer sig så mycket mellan olika delar av landet i hur snabbt man får rätt diagnos har inte något enkelt svar. Däremot tror man sig på Cancerfonden ha ringat in det mest angelägna.

– Vår analys säger att det är primärvården som har brister. Tillgängligheten måste öka och kontinuiteten, alltså att man får träffa samma läkare, kommer att öka möjligheten att man hittar den här sjukdomen i ett tidigt stadium. Det ökar sannolikheten att man ställer rätt frågor och att man snabbt misstänker att det kan vara den här sjukdomen och att man då skickar den här patienten på utredning, säger Jan Zedenius.

Lungcancer

  • I Sverige får omkring 4.000 personer lungcancer varje år. Medelåldern är 70 år.
  • Prognosen är dålig, oftast på grund av sen upptäckt. Fem år efter diagnosen lever cirka 15 procent av patienterna.
  • Främsta orsaken är fortfarande rökning. En av tio som drabbas har inte rökt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.