Pär Leijonhufvud jobbar för den ideella organisationen Överlevnadssällskapet som lär ut bland annat hur man ska göra för att klara sig i skogen. Foto: Pär Leijonhufvud/TT

Så packar du smartast inför sportlovsutflykten

Uppdaterad
Publicerad

Stora delar av landet har sportlov, och det är många som planerar att bege sig ut i naturen under veckan.

– Det finns vissa saker som är extra bra att ha med sig när man ska ut i skogen, säger överlevnadsinstruktören Pär Leijonhufvud.

Att vara ute i skogen kan vara roligt. Men det är inte helt lätt att hitta, och ibland händer det att folk går vilse. Då kan det vara bra att ha packat ordentligt – framför allt så man håller sig varm, menar överlevnadsinstruktören Pär Leijonhufvud.

– Extra kläder är bra, man blir ofta fuktig om fötterna och då kan man bli kall, så ta med extra sockar. En spade kan också vara bra att ha, och solglasögon om man är uppe på fjället, säger han.

Man ska även packa en bra matsäck. Att ha med sig något som ger snabb energi är bra, men man ska inte bara ha med sig godis och socker.

– Gärna något med mer substans som räcker länge. Om man inte har ett stormkök och kan värma mat så går rejäla mackor väldigt bra, säger Pär Leijonhufvud.

Hitta ett bra skydd

Om man skulle tappa bort sig är det viktigt att skapa ett skydd. Har man ingen spade kan det vara bra att inspektera träd i närheten. En tät gran kan fungera bra som skydd.

– Sedan får man bryta ris eller lägga ut en ryggsäck eller jacka, för att få ett lager mellan sig själv och snön, säger Pär Leijonhufvud.

Så här kan ett skydd under en gran se ut. Foto: Pär Leijonhufvud

Viktigt att synas – ”Bygg en julgran”

Nästa steg är att sätta upp saker som syns. Till barn brukar man säga att de ska försöka bygga en julgran när de går vilse i skogen. Ett berömt fall, berättar Leijonhufvud, var när en jägare som hittades för att han satt upp en biobiljett när han fastnat i en lavin.

– Häng upp allt möjligt! Under granen är du skyddad, och gömd. Om någon går förbi så vill man kunna synas, knyt till exempel upp en plastpåse i en buske, säger Pär Leijonhufvud.

Krama ett träd

Om du ändå inte packat med dig nog med kläder, och är rädd för att bli kall kan det vara bra att röra på sig.

– Men gör då upp en slinga så att du hittar tillbaka. Det finns inget skäl att ge sig ut på en lång springtur, säger Pär Leijonhufvud och påpekar att de som det oftast går sämst för är de som fortsätter gå och inte stannar på ett och samma ställe.

Så att krama ett träd är inget dåligt tips?

– Nej, du vill inte tappa bort dig. Att krama träd säger man till barn just för att de ska hålla sig på ett och samma ställe.

Överlevnadsexperten: Det här ska du ha med dig

Bra och rejäla kläder

Extra ombyte, om du blir blöt eller kall – extra sockor är speciellt viktigt att ha med sig

Första hjälpen, så som plåster och kanske ett bandage

En spade om man till exempel fastnar i snön

Bra matsäck – nötter, godis och korv är bra för att det går snabbt att tillaga och äta. Men man ska även ha med sig något med mer substans, som man håller sig mätt på längre.

Plastpåsar eller reflexer att hänga upp i träd och buskar omkring sig

Något att göra upp eld med

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.