På Twitter känner alla fler än du

Uppdaterad
Publicerad

Det spelar ingen roll hur rolig och smart du tror att du är. På Twitter kommer dina kontakter ändå alltid ha fler följare än du själv.

Det kallas för vänskapsparadoxen. Det faktum att vi människor tenderar att vilja knyta kontakter med dem som är mer aktiva och inflytelserika än vi själva.

Resultatet – som kan uppfattas som smärtsamt – blir att dem du ser som dina vänner i genomsnitt är mer inflytelserika och har fler kontakter än du själv.

Men gäller samma sak inom de sociala medierna, som mikrobloggen Twitter?

Hierarki på Twitter

Forskare vid McGill University i Kanada använde nya metoder för att ta reda på vem som följer vem bland ett stort antal användare. Det visade sig att nästan alla – även de med relativt många följare – är slavar under vänskapsparadoxen.

Orsaken, skriver forskarna i Plos One, är att Twitter bäst kan beskrivas som en hierarki i den meningen att de som har miljoner kontakter ofta följer andra med miljoner kontakter. De med några tusen kontakter, däremot, tenderar att följa andra med några tusen kontakter – och de med miljoner kontakter. Medan de med få följare följer de med få, några tusen och miljoner kontakter.

Våra vänner har fler vänner

”Många tror att de är intelligentare och populärare än sina vänner. Men i verkligheten har våra vänner fler vänner än vi själva, i genomsnitt”, säger Naghmeh Momeni Taramsari, en av forskarna bakom studien.

En tröst i sammanhanget kan vara att studien visar att vänskapsparadoxen gäller för upp till 90 procent av alla Twitteranvändare.

Du kanske inte är lika populär som du tror. Å andra sidan är du inte ensam.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.