Palme – politiker från en annan tid

Uppdaterad
Publicerad

För 25 år sedan mördades Sveriges dåvarande statsminister Olof Palme. Ikonstatusen till trots tror statsvetaren Jenny Madestam att svenskarna i dag uppskattar en annan sorts politiker.

-Det är här mordplatsen är va? Du ser, man bara springer förbi. Det är den där stenen väl?

Marcus Rundquist var bara sex år när Sveriges dåvarande statsminister Olof Palme sköts ihjäl efter ett biobesök på Sveavägen i centrala Stockholm.

Det har gått 25 år. Marcus kommer inte ihåg så mycket och på frågan om Palme hade haft nån chans som politiker i dag vet han inte riktigt svaret. Och det är fler förbipasserande som svarar som Marcus.

-Nej, jag tror det är en moderatregering som gäller. Det känns som det är nya tider, säger Askia Jonsson.

-Det handlar mer om individer numera och inte lika mycket om kollektivet och solidaritet, resonerar han och hans flickvän Emma Linder.

Inte relevant i dag

Statsvetaren Jenny Madestam menar också att Olof Palme var rätt då, för sin tid. Men hon menar att han inte är relevant i dagens politiska diskussion.

-I dagens politik har han en betydelse som en myt, nån som man gärna höjer upp på piedestal och ser som något väldigt fantastiskt.

Men hon understryker att många av de reformer och den politik som Olof Palme drev har satt sin prägel på Sverige, som jämställdhetsfrågorna till exempel.

Känd för ”satans mördare”

Mest känd var Olof Palme kanske för sitt internationella engagemang. Han brann för den stora världen och de små staterna. Han kallade Francos regim i Spanien för ”satans mördare” och Husak-regimen i Tjeckoslovakien för ”diktaturens kreatur”.

Och han jämförde USA:s bombningar av Hanoi med nazisternas illdåd i Treblinka, något som orsakade en smärre diplomatisk kris mellan Sverige och USA.

”Tar inte ut svängarna”

Men ikonstatusen till trots, i dag uppskattar svenskarna också en annan sorts politiker.

-Risken finns att Olof Palme idag, precis som då när han verkade, skulle väcka de här antipatierna också i vissa grupper, att det blir för mycket. Att man istället uppskattar den här stilen som Fredrik Reinfeldt har men som också Göran Persson delvis hade. Den mer sansade stilen som politiker där man inte tar ut svängarna, säger Jenny Madestam.

-Det är väldigt genomtänkt allting. Det är nåt som vi svenskar ändå uppskattar och därför kan vi skaka på huvudet åt politik i många andra länder, där det är väldigt mycket hetsigare på ett sätt som är mer som Olof Palme ibland var.

Saknar Palme

När framtidens tilltänkta socialdemokratiska ledare nu vägrar träda fram och inte vill förhäva sig, gör de ofta det med hänvisning till en folkrörelsetradition. Men faktum är att den traditionen är ganska kort, för sådan var inte Palme – och det saknar den unga generationen socialdemokrater.

-Han kunde ingjuta mod och självförtroende och visa att man kan påverka opinionen långsiktigt, ge självförtroende till Sverige och en ung generation, stå upp mot främlingsfientlighet och rasism och så det internationella engagemanget, säger SSU:s ordförande Jytte Guteland.

Hon är påtagligt besviken över att det inte lönar sig att vara en palmetyp inom socialdemokraterna i dag.

Jeanette Larsson

jeanette.larsson@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.