– Jag är oerhört besviken på Danmark, säger Jonas Sjöstedt (V). Foto: TT

Sjöstedt (V) rasande på Danmark

Uppdaterad
Publicerad

Den pågående flyktingkrisen stod i fokus när ledarna för Sveriges riksdagspartier träffades på torsdagskvällen i regeringskansliet Rosenbad. Statsminister Stefan Löfven (S) hade dock valt att inte bjuda in Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson till samtalet.

När partiledarna stegade in genom Rosenbads portar vid 18:30-tiden var ämnet för kvällens överläggningar givet: den akuta flyktingkrisen i Europa och hur den kan lösas. Runt klockan 20 var överläggningen över, och mötet beskrivs främst som ett informationsmöte. Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt hade dubbla intryck:

– Det är bra att regeringen talar med oss i oppositionen. Det finns delar av regeringens förslag som är bra: att Sveriges kommuner, även de rikaste, ska ta ansvar för flyktingmottagandet. Att Europas länder, även Ungern och Danmark, ska göra det. Men när det gäller ambitionen att öppna upp lagliga flyktvägar till Europa känner vi i Vänsterpartiet oss ganska ensamma, sade Jonas Sjöstedt till SVT.

(V) rasar mot Danmark

Han fortsatte att leverera skarp kritik mot det sätt på vilket danska myndigheter hanterat flyktingströmmen genom landet.

– Jag är oerhört besviken på Danmark. Jag tycker att det de gör är helt oacceptabelt. Man försöker göra det så svårt för flyktingar, vara så fientlig mot dem, att de inte vill komma dit, sade Jonas Sjöstedt till TT.

Kvoter i fokus

En av de konkreta åtgärder som partiledarna diskuterade är EU-kommissionens förslag om tvingande flyktingkvoter så att de 160.000 asylsökande som just nu befinner sig i Ungern, Grekland och Italien kan fördelas mer rättvist mellan EU:s medlemsländer.

– Vi var totalt eniga om att alla länder inom EU måste ta större ansvar för flyktingsituationen. Däremot konstaterar jag att regeringen helt saknar en plan för hur man ska sätta press på andra länder att göra det, sade Kristdemokraternas Ebba Bush Thor.

Även Moderaternas ledare Anna Kinberg Batra anser att det finns en samsyn mellan partierna på hur EU ska hantera den allt stridare strömmen av flyktingar som kommer till Europa.

– Det som behövs är att EU: inrikesministrar och regeringschefer vid sitt möte nästa vecka kommer fram till konkreta förslag till hur EU ska ta hand om alla de människor som flyr för sina liv, sade Anna Kinberg Batra.

Kovändning

Även den svenska migrations- och integrationspolitiken diskuterades, dock inte i samma utsträckning som EU:s. I dag anslöt sig Folkpartiet till regeringens förslag om att ta bort kommunernas rätt att säga nej till att ta emot flyktingar. Tidigare har oppositionen varit eniga i att inte införa tvång för kommuner att ta emot flyktingar.

– Om vi kräver att alla länder i Europa ska ta ansvar är det också rimligt att kräva att alla Sveriges kommuner tar ansvar, sade Jan Björklund (FP) efter mötet.

Enighet och taktik

Enligt SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutson är partierna, förutom SD som är inbjudna till överläggningarna, redan ense om att stödja EU-förslaget om hur flyktingarna ska fördelas mellan unionens medlemsländer via ett kvotsystem.

– Andra delar av integrations- och migrationspolitiken kommer man däremot inte komma överens om. Det finns partipolitisk taktik i det här och flera partier menar att de tjänar på att driva skilda ståndpunkter, inte minst i en kommande valrörelse, säger Mats Knutson.

Annie Lööf (C), som blev mamma i dag, ersattes av partisekretarare Michael Arthursson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.