Partitoppar ifrågasätter Juholt

Enligt vad SVT erfar ifrågasätter personer i högsta partitoppen om Håkan Juholt kan fortsätta som partiledare.

Det troligaste scenariot är att Juholt tvingas sluta.

Efter Socialdemokraternas möte i dag var ledamöterna ännu mer förtegna än när de kom dit. "Inga kommentarer" var det stående svaret på alla frågor kring partiledaren Håkan Juholt och bostadsbidragen.

Endast gruppledaren Carina Moberg tog sig tid att stanna och besvara frågor:

-Jag är väldigt nöjd. Det har varit ett bra och konstruktivt möte. Vi har uttalat ett starkt stöd för vår partiledare, sade hon.

På frågan om alla ledamöter står bakom Juholt svarar hon:

-Ja, det får jag nog anse. Det är den känslan jag bär med mig från mötet.

Hon vill inte kommentera uppgifterna att Juholt skickat in sin ansökan efter det att han fått veta att det inte är korrekt att begära ersättning för hela hyran.

Samtidigt säger hon att det är upprörande att regler inte läses på ordentligt.

-Det är väl självklart att man ska göra rätt för sig och det har ju också Håkan Juholt sagt. Han har bett om ursäkt och betalat tillbaka. Vi har ett förtroende för honom.

-Men jag är väldigt arg för att han inte läst reglerna. Jag kan inte försvara det, säger hon samtidigt som hon medger att det inte bara handlar om regler utan också om "sunt förnuft".

När hon får följdfrågan om partiledaren saknar sunt förnuft säger hon:

-Nej, men han har inte läst på reglerna och det borde han ha gjort.

TT

Bakgrund: Detta har hänt

Fredag 7 oktober: Håkan Juholt har tagit emot för mycket i bostadsersättning sedan 2007, skriver Aftonbladet. Juholt snabbinkallar till presskonferens, ber om ursäkt och betalar samma dag tillbaka 130 000 kronor. Resterande 30 000 ska dras på lönen. Juholt polisanmäls för bedrägeri.

Lördag 8 oktober: Landets ledarskribenter tycker till. Juholt gör sig oanträffbar för journalister.

Söndag 9 oktober: Juholt talar ut i en exklusiv TT-intervju där han förnekar Aftonbladets uppgifter om att han redan 2009 blivit varnad vid en internrevision. Enligt Juholt var det först "någon gång i skiftet augusti, september" som han fick veta exakt hur riksdagens ersättning för boende fungerar.

Måndag 10 oktober: Ärendet hamnar hos riksenheten för polismål och det blir känt att en förundersökning inletts. Socialdemokraterna håller krismöten och meddelar efteråt att förtroendet för Juholt kvarstår.

Tisdag 11 oktober: Juholts assistent Peter Cervin bekräftar för TT att han fick ett samtal från riksdagsförvaltningens enhetschef Marianne Bjernbäck någon gång i början eller mitten av augusti. Socialdemokraternas kanslichef Sven-Eric Söder säger däremot till TT att han informerades om att det inte stod rätt till med Juholts bostadsersättning den 19 september.

Källa: TT

Publicerad: