”Mestadels plusgrader på dagarna i hela landet med undantag av fjällen”, säger SVT:s meteorolog Åsa Rasmussen. Foto: TT

Det blir aprilväder i påskhelgen

Uppdaterad
Publicerad

Påskhelgen bjuder på både sol, moln, regn, snö och en del blåst. – Ja, typiskt aprilväder, säger Åsa Rasmussen, SVT:s meteorolog.

Skärtorsdag, långfredag och påskafton kommer enligt SMHI:s femdygnsprognos att präglas av nordanvindar.

Två olika lågtryck som i dag drar in över landet och ger snöfall i norra Norrland och regn och blötsnö över Götaland,  drar i morgon bort åt varsitt håll och öppnar vägen för kalla nordvästliga vindar med ostadig luft.

– Det blir ändå mestadels plusgrader på dagarna i hela landet med undantag av fjällen där det blir någon eller några minusgrader, säger Åsa Rasmussen.

I Götaland och Svealand innebär det temperaturer på mellan fem och åtta grader under påskveckan.

Mer snö i norr

För den som valt att fira påsk i norr och kanske åka skidor kan glädja sig åt goda snöförhållanden. Under veckan kommer det in mer snö, främst i norra Norrland, vilket kommer att öka snödjupet på de flesta håll.

I norra Norrland väntas redan i dag 10-15 centimeter och i nordöstra Norrland lättare snöfall under påskhelgen. Detaljerna i prognoserna är dock ännu något osäkra.

– Det blir stor variation, molnigt och snö men även en del sol, säger Rasmussen.

Vindarna blir svaga till måttliga.

Varnar för laviner

Samtidigt passar fjällräddare på att varna för laviner.

– Det är väldigt vanligt med laviner på vårkanten när svaga lager krackelerar, säger Rickard Svedjesten, ordförande vid Svenska Fjällräddares Riksorganisation.

Enligt Rickard Svedjesten är påskvädret ofta lurigt och kan bjuda på en del ovälkomna överraskningar. Att planera sin skidtur eller skoterfärd kan därför vara av avgörande betydelse.

I Västerbotten har spontana laviner förekommit de senaste dagarna och varje år utlöses mellan 3.000 och 10.000 laviner i de svenska fjällen.

– Branta sluttningar ser inbjudande ut men kan vara förenade med livsfara, säger Rickard Svedjesten.

Bäst solchanser i väster

Även i de södra delarna väntas en del nederbörd under påskveckan, men mest som regn. Den snö som faller i söder smälter dock bort snabbt.

Blötan drabbar främst de östra delarna av Svealand under skärtorsdagen och påskdagen.  Bäst solchanser finns i landets västra delar.

På dagarna blir det plusgrader och på natten noll eller några minusgrader. Alltså inga vårtemperaturer att tala om.

– Nej, inte i denna prognos. Dagtemperaturen hamnar på fem, sex, sju grader i söder, säger Deana Bajic, meteorolog på SVT.

Under påskdagen mulnar vädret på enligt de tidiga prognoserna och det väntas fortsätta under annandag påsk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.