Pensionärerna törstar efter umgänge

Uppdaterad
Publicerad

Du behöver inte byta glödlampor eller tvätta kläder för att göra en pensionerad närstående glad i sommar. Det kan räcka gott med att bara komma och umgås.

Det är lättare än man tror att göra något åt den utbredda ensamheten bland landets äldre. I en stor enkätundersökning från AMF svarar nästan var fjärde pensionär att det är genom besök som de yngre generationerna kan förgylla deras liv.

– Man tycker om det och vill gärna ha det i ännu högre utsträckning. Det är inte den där skräckbilden att alla barnen kommer hem och att det blir jättejobbigt. Det är egentligen en inbjudan mer än ett krav, säger Carina Blomberg, trygghetsekonom på AMF.

Lyssna mer

Enkäten, som nästan 20.000 pensionärer har deltagit i, slår i viss mån hål på myten att de äldre efterfrågar hjälp i vardagen.

– Ibland går debatten så att de yngre måste komma hem och klippa gräs och städa, men det är inte vad man vill ha utan man vill ha trevliga besök och goda samtal.

Andra svar är tidlösa uppmaningar om att lyssna mer på vad de äldre och visa dem mer respekt.

– Det kommer alltid upp. Man vill bli respekterad för det man kan eftersom man levt i många år. All kunskap behöver inte vara dagsfärsk utan gammal kunskap är också bra, säger Blomberg.

Det efterlyser pensionärerna

Vad kan yngre generationer göra för att ditt liv som pensionär ska bli bättre?

Komma på besök;TD;23,7%;

Ställa mindre krav på mig;TD;3,0%;

Visa mer respekt;TD;13,6%;

Hjälpa mig i vardagen;TD;3,4%;

Resa med mig;TD;4,7%;

Involvera mig mer i sitt liv;TD;8,6%;

Lyssna mer på mig som äldre;TD;21,3%;

Vet ej/Inget svar;TD;21,7%;

Totalt antar svar: 19 406.

Källa: AMF

Enkät: Vad kan yngre göra för äldre?

Vad kan yngre generationer göra för att ditt liv som pensionär ska bli bättre?

Sigrid Lindahl, 79 år, pensionär, Stockholm

– I Sverige umgås man bara inom sin åldersgrupp. Jag tycker att man borde blanda mer, som man gör ute i Europa. Men vi är oerhört åldersfixerade i Sverige. En äldre person kan förmedla saker till en yngre, och en yngre kan peppa upp en som är äldre. Jag tror att det är en fostringssak.

Folke Gustafsson, 80 år, pensionär, Stockholm

– Jag tycker att ungdomarna gör allt de kan. Men de kan kanske tänka lite mer på de gamla, det skulle jag uppskatta. Även ens egna barn kan tänka mer på sina föräldrar men de har fullt upp hela tiden. Men man var väl likadan när man var yngre själv kan jag tänka mig.

Jan-Erik Lundquist, 77, pensionär, Stockholm

– Allmän artighet, där har det försämrats mycket tycker jag. Man reser sig inte upp för äldre på tunnelbanan som kanske är slitna. Överhuvudtaget känns samhället lite hårdare jämfört med förr, och det är en stor grej.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.