Pensionen höjs 4,2 procent nästa år

Uppdaterad
Publicerad

Inkomstpensionen kommer att öka med 4,2 procent nästa år, i snitt 340 kronor i månaden efter skatt. De med lägst pension får i princip oförändrande pensioner.

På torsdagen presenterade Pensionsmyndigheten resultatet av deras nya beräkningar.

– För pensionärer ökar inkomst- och tilläggspensionen med 4,2 procent 2016. För pensionsspararna blir räntan på inkomstpensionskontona 5,9 procent i nästa orange kuvert, säger Ole Settergren, analyschef på Pensionsmyndigheten i ett pressmeddelande.

Högre sysselsättning positivt

Enligt Pensionsmyndigheten kan man genomdriva pensionshöjningen tack vare högre sysselsättning. Enligt Pensionsmyndigheten ökade Sysselsättningen 2014 jämfört med 2013 och AP-fonderna bidrog positivt till systemets tillgångar med en avkastning på 12,0 procent eller 127 miljarder kronor.

Lägre pension för de som har lägst

Den så kallade garantipensionen bestäms av prisbasbeloppet, vilket sänks 2016 med 200 kronor. Detta innebär i sin tur att personer med lägst pension, de med enbart garantipension eller en stor del garantipension, får sänkt pension med cirka 30 kronor i månaden.

Bostadstillägget höjs

De pensionärer med bostadstillägg och som kommer få höjd pension vid årsskiftet får i sin tur sänkt bostadstillägg på grund av pensionshöjningen. Men från den 1 september höjs även bostadstillägget med 100 kronor i månaden

”Väldigt bra”

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) är mycket nöjd med dagens besked.

– Det borde ge den bästa utvecklingen för pensionerna sedan pensionssystemet infördes, säger Strandhäll.

Så blir höjningen för olika grupper

• 330 000 pensionärer – de med ingen eller låg inkomstpension och som har garantipension och/eller bostadstillägg får cirka -0,4 procent i förändrad pension.

• 460 000 pensionärer får en förändring av summan av inkomst- och garantipension som ligger mellan -0,4 och +4,2 procent.

• De flesta pensionärer, 1,3 miljoner, som varken har garantipension eller bostadstillägg, får höjd inkomstpension med 4,2 procent.

Ökningen av den allmänna pensionen gör att en genomsnittlig pensionär med en total pension (inklusive tjänstepension) på 14 000 kronor före skatt beräknas få en ökning med i snitt cirka 340 kronor i månaden efter skatt, om skatten är lika som 2015.

Regeringen har aviserat att skatten för pensionärer ska sänkas nästa år. Cirka 1,3 miljoner pensionärer som är 65 år och äldre och tjänar under 20 000 kronor i månaden får då sänkt skatt. Regeringen har redovisat att det kan röra sig om 250 kronor per månad i skattesänkning för en pension på 10 000 kronor per månad.

Källa: Pensionsmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.