Daniel Söderström – vd för Facera som fått flera kontrakt med Arbetsförmedlingen efter en granskning som visade brister i bolagets verksamhet – vill i dag inte prata med SVT. Foto: SVT

Personal fanns bara på pappret – nu stoppas bolaget från att hjälpa arbetslösa

Uppdaterad
Publicerad

När Arbetsförmedlingens utredare ringde upp kvinnan som skulle jobba som studie- och yrkesvägledare åt bolaget Facera i Gävle fick han ett oväntat svar. Hon hade inte jobbat på företaget över huvud taget. Nu har Arbetsförmedlingen brutit avtalen med Facera på sex orter.

Facera finns på en rad orter i Sverige och har sitt huvudkontor mitt emot Arbetsförmedlingen i Sollefteå. Ifjol kunde SVT berätta om flera klagomål mot bolagets etableringslotsar men också om ekonomiska framgångar. Omsättningen ökade i fjol från drygt 10 till drygt 18 miljoner, tack vare uppdragen från Arbetsförmedlingen, och man har kunnat lämna både aktieutdelning och koncernbidrag – och en bonus till VD:n.

– Jag har inget problem med något dåligt samvete över huvud taget. Jag vet att vi gör ett bra jobb, sa vd:n Daniel Bergström i fjol till SVT.

SVT granskar arbetslöshetens vinnare

”Här pratar vi om bedrägeri”

Arbetsförmedlingen har under våren och sommaren kontrollerat om de 148 bolag som utför tjänsten stöd och matchning för arbetslösa har den examinerade studie- och yrkesvägledare som man lovat vid upphandlingen.

Och nu har Facera återigen hamnat i fokus – efter att myndighetens utredare fått veta att en av Faceras påstådda studie- och yrkesvägledare aldrig jobbat åt bolaget.

Arbetsförmedlingens utredare skriver i ett internt mejl att han vid samtal med kvinnan får veta att hon visserligen ”varit där på anställningsintervju men aldrig påbörjat någon anställning /.../ Här pratar vi om bedrägeri.”

”Väldigt allvarliga saker”

En fortsatt granskning visade sedan ytterligare brister hos bolaget, förklarar Arbetsförmedlingens enhetschef Björn Elmqvist:

– Man hade personal som slutat eller där anställningsavtalen löpt ut under tiden. Och vi ansåg att det var väldigt allvarliga saker. När vi tittade på helheten i bolaget så kunde vi inte se att man med den personal man har i dag, kunde klara tjänsten på alla orter.

Man hade för få studie- och yrkesvägledare för att räcka till för alla arbetslösa man lovade att hjälpa?

– Det stämmer.

Avtalet brutet på sex orter

I dag vill Faceras vd Daniel Bergström inte tala med SVT. Till Arbetsförmedlingen har Facera uppgett att dom felaktiga uppgifterna skickades iväg av misstag. Bolaget ifrågasätter på flera punkter myndighetens utredning och menar att Arbetsförmedlingens agerande kan leda till konkurs.

Arbetsförmedlingen har brutit avtal med Facera på sex orter och fortsätter nu med en breddad granskning av bolaget. Men trots utredarens formulering om bedrägeri har man inte polisanmält dom felaktiga uppgifterna. Björn Elmqvist säger att myndighetens jurister kommit fram till att ett eventuellt brott, osant intygande, inte skulle falla under allmänt åtal.

Det är så allvarligt att er egen personal skriver i en anteckning att det liknar bedrägeri, känns det då inte märkligt att ni inte gör en polisanmälan?

– I det här fallet har vi gått till vår juridiska avdelning som fått göra en bedömning, och svaret vi fått är att det förmodligen inte kan göras en polisanmälan.

Vad tänker du om att det i så fall är lagligt att göra på det här viset?

– Det har jag ingen uppfattning om.

Arbetsförmedlingen bryter avtalen med Facera på följande orter:

Göteborg

Jönköping

Ljusdal

Bollnäs

Värnamo

Norrköping

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar arbetslöshetens vinnare

Mer i ämnet