Planet försenat – dyra böter för SAS

Publicerad

Ett åskoväder orsakade följdförseningar på fyra timmar för SAS-resenärer mellan Köpenhamn och Washington. Nu döms flygbolaget att betala de 24 passagerarna 600 euro var – totalt motsvarande 135.000 svenska kronor.

Beslutet fattades av Østre Landsret dit SAS hade överklagat en likartad dom från Köpenhamns tingsrätt. Förseningen den 13 september 2013 berodde på att ett flyg samma rutt dagen före hade blivit omdirigerat till Philadelphia på grund av åska.

Enligt EU-regler är flygresenärer som drabbas av mer än tre timmars försening berättigade till ersättning, om förseningen inte beror på osedvanliga omständigheter. Åskovädret var i och för sig osedvanliga omständigheter, men det går inte att säga att dessa omständigheter varade mer än ett dygn, enligt de båda domstolarna.

Flygbranschen anser att passagerarnas rätt till ersättning har blivit för långtgående och önskar att EU-förordningen ändras, skriver danska nyhetsbyrån Ritzau.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.