Foto: TT & SVT

Var tredje tjänsteman tycker inte att arbetstiden räcker till

Uppdaterad
Publicerad

Var tredje tjänsteman i det privata näringslivet upplever att arbetstiden inte räcker till för att klara alla arbetsuppgifter och var fjärde uppger att de i genomsnitt arbetar över mer än tre timmar i veckan. Arbetsbelastningen kan, enligt stressforskare, leda till långtidssjukskrivningar och att tjänstemännen inte orkar arbeta fram till pensionen.

En alltför pressad arbetssituation kan sluta med en krasch och utbrändhet. Det vet Daniel Petersson, koordinator på ett försäkringsföretag och 33 år gammal, som jobbat över och samtidigt studerat så mycket att han var nära att gå in i väggen.

– Det var vid jul och nyår då det plötsligt blev blankt i huvudet. Jag visste inte längre vad jag skulle känna eller tycka eller göra. Det bara tvärbromsade. Så jag tänkte att jag måste ta det lugnt. Jag måste pausa. Första terminen i skolan var klar så jag skulle ta det lugnt under helgerna, sova och vila. Men när jag gick tillbaka till jobbet fortsatte det på samma sätt, säger han.

– Jag kunde inte ta för mig, visste inte vilket nästa steg i mitt arbete var.

En av tre uppger att tiden inte räcker till

Den undersökning som analysföretaget Novus genomfört bland tjänstemännen i det privata näringslivet åt fackförbundet Unionen visar att han inte är ensam om att arbeta för mycket.

34 procent av tjänstemännen uppger att deras arbetstid inte räcker till för att klara alla arbetsuppgifter. En av fyra tjänstemän arbetar över mer än tre timmar i veckan i genomsnitt och fler än hälften av tjänstemännen har under de senaste två åren haft en kollega som haft en stressrelaterad sjukskrivning.

”Alarmerande siffror”

Cecilia Fahlberg, förbundsordföranden för fackförbundet Unionen, tycker att resultatet är alarmerande även om hon inte är förvånad.

– Vi hör ju dagligen om sjukskrivningar som ökar, om ökad ohälsa i samhället och på arbetsplatserna. Den här undersökningen bekräftar precis det. Det är ju fler än tre av tio som tycker att de har arbetsuppgifter som de inte tycker att de hinner med.

Unionen har gjort många undersökningar av den här typen bland sin medlemmar genom åren och tycker sig se ett mönster.

– Det vi kan se är att det blivit mycket mer gränslöst. Man kan jobba lite var som helst och när som helst med tekniken som hjälp och man gör det också. Man jobbar på helger, på semestern, man har svårt att sätta gränser mellan arbete och fritid. Det är ett fenomen, tror jag, som bidrar i väldigt hög utsträckning till den psykiska ohälsan som vi ser på arbetsplatserna och ökade sjukskrivningar.

Chefen har nyckelroll

Cecilia Fahlberg konstaterar att tjänstemännen har för mycket att göra.

– Det är viktigt att vi får chefer som ser de medarbetare som arbetar för mycket. Som ser den person som kanske alltid kommer tidigt och som alltid går sent och att man hjälper till att prioritera och också ser till att de har en rimlig arbetsbelastning.

– Om det inte finns gränser, eller om man inte får hjälp med gränssättningen, är det lätt att det leder till sjukskrivningar. En mejl- och mobilpolicy är det få företag som har, en policy där man tydliggör när man ska kunna bli kontaktad och när man faktiskt verkligen ska vara ledig.

Arbetsgivarna måste ta det på allvar

Unionen jobbat hårt för att en arbetsmiljöföreskrift ska tas fram som träder i kraft 2016. Den ska bli ett verktyg för skyddsombuden på arbetsplatserna när de pratar med arbetsgivaren. Unionen jobbar även för att få fram fler skyddsombud.

Skulle den här utvecklingen inte brytas ser Cecilia Fahlberg en dramatisk utveckling framför sig.

– Sjukskrivningarna kommer att fortsätta att öka och den utvecklingen vi ser nu är ju dramatisk. Här krävs verkligen krafttag. Fackförbunden jobbar hårt för att få fram fler skyddsombud och arbetsmiljöombud. Nu gäller det att arbetsgivarna också verkligen tar den här frågan på allvar.

Kan få svårt att arbeta fram till pensionen

Även forskare på Stressforskningsinstitutet vid Stockholm universitet ser allvarligt på läget om inte utvecklingen bryts.

– En av följderna är naturligtvis att tjänstemännen löper större risk att bli långtidssjukskrivna och att de inte klarar av att arbeta fram till pensionsåldern. Det kan alltså leda till ohälsa, men i det korta perspektivet upplever man det som stress. Man kanske börjar sova dåligt. Man upplever helt enkelt att arbetet tar överhanden i livet, menar Göran Kecklund, forskare på Stressintitutet.

Några resultat av Unionens undersökning bland tjänstemän i det privata näringslivet:

  • Mer än en av tre upplever att deras arbetstid inte räcker till för arbetsuppgifterna.
  • En av fyra arbetar över mer än tre timmar per vecka i genomsnitt.
  • Mer än hälften har under den senaste månaden haft ont i nacke, axlar eller rygg.
  • Fler än en av fem upplever att tankar på arbete försämrar deras sömn.
  • Bland de som tycker att arbetstiden räcker till för arbetsuppgifterna är det en av fem som upplever att tankar på arbetet försämrar deras sömn.
  • Fler än hälften har under de senaste två åren haft en kollega som varit sjukskriven på grund av stress.

Källa: Novus/Unionen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.