Polisbefäl misstänks för hetsbrott

Uppdaterad
Publicerad

Ett polisbefäl i Malmö misstänks för hets mot folkgrupp och är avstängd från sina ordinarie arbetsuppgifter, rapporterar Sydsvenska Dagbladet.

Anledningen är ett brev till kommun- styrelsens ordförande Ilmar Reepalu, där polisbefälet krävde att kommunen ska omfördela pengar från ”kriminella Mohammed i Rosengård” och ”alla jävla blattar” till svenska pensionärer.

Länspolismästare Anders Danielsson ser mycket allvarligt på ärendet och befarar att det kan skada allmänhetens förtroende för polisväsendet. Mannen riskerar även att bli avskedad.

När polisen fick kännedom om brevet inledde internåklagaren direkt en utredning. Brottsmisstanken är hets mot folkgrupp. Polisen vill inte kommentera vad som kommit fram under de inledande förhören, skriver Sydsvenska Dagbladet. Utredning ska också undersöka om polismannen gett uttryck för den här typen av åsikter tidigare.

Länspolismästare Anders Danielsson ser allvarligt på händelsen eftersom den kan skada allmänhetens förtroende för polisen.

-Majoriteten av våra poliser sköter sina uppdrag, men det finns alltid undantag, säger han till Sydsvenska Dagbladet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.