Tullens personal i arbete vid Öresundsbrons betalstation vid Lernacken i Malmö natten till torsdagen. Enligt danska medier skall ett stort antal av de närmare 300 flyktingar som suttit på ett tåg i Rödby hamn nu vara på väg mot Sverige i privata bilar. Foto: TT

Polisen: Brott att hjälpa flyktingar till Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Privatpersoner har hjälpt hundratals flyktingar från Danmark till Sverige i sina egna bilar. Men de som hjälper personer att ta sig in i landet illegalt riskerar att åtalas för människosmuggling – oavsett om det är i vinstsyfte eller av humana skäl.

Malmöpolisen har de senaste dagarna gripit ett 20-tal personer misstänkta för människosmuggling. Det rör sig om bilförare som tagit med sig flyktingar i sina privata bilar via Öresundsbron till Sverige.

Enligt Lars Förstell, pressinformatör på Skånepolisen har man ett extremt tryck just nu, eftersom 90 procent av alla flyktingar tar sig in till Sverige via Öresundsbron från Danmark.

#flykt

Humant – men brottsligt

Eftersom den danska polisen förut inte släppte igenom flyktingarna vidare till Sverige beslöt sig många privatpersoner för att ta lagen i egna händer och själva åka över och hämta dem i sina egna bilar. En human handling – men likaväl ett brott enligt svenska utlänningslagen, uppger svenska polisen.

– Vi har ett 20-tal utredningar av händelser som skett vid brofästet, där vi upptäckt bilar med flyktingar i. I vissa fall förekommer det uppgifter om ersättning och i andra inte, säger Lars Förstell.

Riskerar åtal

Om man hjälper någon att olovligt resa in i Sverige utan korrekta papper riskerar man alltså att åtalas. Och det oavsett om man gör det för ekonomisk vinning eller som en humanitär hjälpinsats.

– Det blir upp till åklagaren att starta en förundersökning och upp till domstolen att bedöma straffet. Det är också upp till åklagaren att bedöma om brottet skett av humana skäl. Men i lagens mening är också det ett brott, säger Lars Förstell.

Danska polisen har nu gått ut och sagt att man släpper igenom flyktingarna till Sverige, men enligt Förstell har det ingen betydelse för brottet.

– Det handlar ju om att man hjälpt personer in som tagit sig in i EU utan korrekta papper, säger han.

En dom från Högsta domstolen från 2009 som Expressen tagit del av gäller en man som tog sin familj från Tyskland över Öresundsbron till Malmö, utan att få ersättning och med avsikten att de skulle söka asyl. Han dömdes för människosmuggling och straffet blev dagsböter. Om man tar in flyktingar i Sverige för ekonomisk vinning kan brottet anses som grovt och då riskerar man fängelse.

Får inte föra gränskontroll

Svenska polisen får inte stå och föra gränskontroll vid en inre gräns som Öresundsbron utgör, enligt Förstell, så polisen står alltså inte och passar vid bron och kontrollerar alla bilar.

– Men samtidigt så har vi som uppdrag att se till att människor inte utnyttjas av personer som vill tjäna pengar på människors olycka, säger Förstell.

Den som stoppas vid bron och som misstänks för att ha hjälpt personer illegalt in i Sverige kan få sin bil beslagtagen av åklagare. Den asylsökande begår inget brott, utan tas emot och registreras av Migrationsverket som sedan handlägger ärendet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet