Foto: TT

Polisen avslappnad inför Gumball

Uppdaterad
Publicerad

På söndag startar lyxrallyt Gumball 3 000 i Stockholm. Tävlingen har en historia av kontroverser bakom sig, men i år säger polisen att arrangören skött sig exemplariskt i sina förberedelser.

Den har kallats för både ett jippo och en vansinnesfärd. Gumball 3 000 är tävlingen där väl bemedlade personer kör sina vrålåk på allmänna vägar, ofta i hisnande hastighet, tvärs över kontinenterna.

Årets upplaga inleds i Stockholm och går i mål i Las Vegas. När Gumball passerade Sverige senast, för två år sedan, kände polisen sig maktlös inför uppgiften. Men i år har tonläget ändrats.

– Samarbetet med arrangörerna, om man kan kalla det så, har varit utan problem. De har sökt alla nödvändiga tillstånd och svarat på alla våra frågor, så jag tycker att de har ställt upp på ett sätt som kan begäras av dem, säger Göran Bolinder, chef på trafikpolisen i Stockholm, till TT.

Kontroversiellt evenemang

Tävlingen sticker i ögonen på somliga. Deltagarna har i regel råd med att skratta bort bötesbeloppen för fortkörning och hästkrafter nog under huven för att köra ifrån rättvisan. Men Göran Bolinder säger att polisen inte tagit in några extra resurser för loppets skull.

Färdsträckan, från Stockholm till norska gränsen, kommer däremot att bevakas. Och trafikförseelser kommer att straffas.

– Vi kan hindra en fortsatt färd om vi uppfattar att bilkörningen är vårdslös. Då har vi möjlighet att stoppa bilen och då spelar det ingen roll hur rik man är, för då kommer man inte en meter till, säger Anders Bjärgård, insatschef polisregion Stockholm.

Dolph Lundgren deltar

Startfältet i Gumball 3 000 brukar vara kändistätt. Någon som deltar för första gången i år är actionstjärnan Dolph Lundgren, som inte har några planer på att slå något hastighetsrekord.

– Jag kör långsamt. Jag kommer nog komma sist, eller näst sist. Men i Värmlandsskogarna kanske man kan fläska på lite, säger han.

Det var möjligheten att få tillbringa lite med dottern – hon ska följa med på första sträckan till Oslo – som lockade Dolph Lundgren till att tacka ja. Men han ser också fram emot att få testa vad den nya bilen går för.

– Jag hade i ärlighetens namn inte så bra koll på Gumball innan. Men min dotter och hennes kompisar sa ”Wow! Ska du vara med?”. Så att träffa dottern, se Sverige och köra Ferrari, det var svårt att säga nej till.

Fakta: Gumball 3 000

  • Gumball-loppet anordnades för första gången 1999.
  • Gumball kallar sig för ett rally, men är ingen sanktionerad laglig tävling. Därför premierar arrangören att ”köra med stil” snarare än att köra fort.
  • När loppet körde genom Texas år 2003 fastnade en bil av märket Koenigsegg i en hastighetskontroll. Bilen klockades för 289,2 kilometer i timmen, vilket är ett fortkörningsrekord. Föraren lyckades snacka sig fri från förseelsen och köra vidare.
  • 2007 avbröts tävlingen efter att två brittiska förare kolliderade med en personbil i Makedonien. De två resenärerna i personbilen omkom medan de brittiska förarna klarade sig oskadda.
  •  I år startar loppet i Stockholm den 24 maj.
  •  Under sex dagar kör bilarna genom Sverige, Norge, Danmark, Tyskland, Nederländerna och USA där målgången sker i Las Vegas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.