Polisen förstärker vid asylboendet

Uppdaterad
Publicerad

Efter knivdådet i Västerås förstärker nu polisen bevakningen kring flyktingförläggningen där de båda misstänkte bodde.

– Vi vidtar de trygghetsskapande åtgärder som vi anser behövs, säger Per Ågren och varnar för att ”mörka krafter” kan utnyttja situationen för sina egna syften.

På tisdagen höll polisen och vice chefsåklagare Eva Morén presskonferens gällande knivattacken på Ikea på måndagen när två personer, en 55-årig kvinna och hennes 28-årige son dog. Eva Morén bekräftade under presskonferensen att polisen har funnit vad de tror är mordvapnet.

– Knivar har anträffats på platsen, sade Eva Morén.

Knivdådet på Ikea

Hon vill dock inte gå in på om det är fler än en kniv som använts.

– Något ytterligare kan inte sägas om hur det har gått till väga.

På tisdagseftermiddagen gick Eva Morén igenom all teknisk bevisning, även det material från övervakningskameror som fanns på Ikea.

Enligt poliskommissarie Per Ågren fanns inga politiska förtecken bakom attacken. Det finns heller i nuläget några tecken på att ytterligare personer ska ha varit inblandade.

Kan finnas hotbild mot asylboende

De två män som misstänks för morden, en 23-åring, skäligen misstänkt, och en 35-åring misstänkt på sannolika skäl – kommer från Eritrea och bodde på ett asylboende i Arboga. Poliskommissarie Per Ågren berättade under presskonferensen att man nu ska förstärka bevakningen kring flyktingförläggningen.

– Vi vidtar de trygghetsskapande åtgärder som vi anser behövs, sade Per Ågren och varnade för att ”mörka krafter” kunde utnyttja situationen för sina egna syften.

Opereras igen

Den misstänkte 35-åringen skadades själv svårt i knivattacken. Han vårdades fortfarande och opererades under tisdagen och har inte kunnat förhöras.

– Han har opererats en andra gång. Läget är fortfarande allvarligt, men stabilt just nu. Han vårdas på intensiven, sade Eva Lindahl, kommunikationsdirektör Landstinget Västmanland, till SVT strax efter klockan 16 på tisdagen.

Det kan hända att mannen behöver opereras fler gånger.

Nekar till brott

Den misstänkte 23-åringen greps i samband med att han sprang från Ikeavaruhuset i Västerås efter knivattacken. Mannen nekar till brott.

Advokat Maria Wilhelmsson träffade under tisdagsförmiddagen sin klient.

– Han har varit där men inte gjort någonting, säger Maria Wilhelmsson till TT, och tillägger:

– Det kan räcka med att man befinner sig på fel plats vid fel tillfälle så kan man bli skäligen misstänkt. Det är väldigt låga beviskrav för att man ska bli skäligen misstänkt, säger hon.

Dubbelmordet på Ikea – det här har hänt:

* På måndagen 10 september vid 13:00-tiden kommer larm om knivattack på Ikea i Västerås.

* Två personer, en 55-årig kvinna och hennes 28-årige son, dör på grund av attacken.

* Ytterligare en person, en 35-årig man, skickas med ambulans till sjukhus för att opereras för sina livshotande skador.

* En 23-årig man grips utanför Ikea.

* Både 23-åringen och 35-åringen som ligger på sjukhus anhålls misstänka för attacken. 35-åringen är på sannolika skäl misstänkt, vilket är den högre graden av misstanke. 23-åringen är skälen misstänkt.

* 23-åringen nekar till brott och 35-åringen har ännu inte kunnat förhöras. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knivdådet på Ikea

Mer i ämnet