Foto: TT

Polisen: ”Minska supandet på färjorna”

Uppdaterad
Publicerad

Polisen vill ha skärpt kontroll av hur mycket alkohol som passagerarna ombord på östersjöfärjorna dricker. Målet är att minska risken för våldsbrott ombord. –Vi vill att svensk alkohollag ska gälla på svenskflaggade i internationell trafik, säger polisen Olof Bratthall.

Det är svenskregistrerade fartyg med huvudsakligen svenska gäster, men ombord är det den internationella sjölagen som gäller. Någon som märks inte minst när det gäller alkoholförsäljningen, som enligt polisen orsakar fylleri, vålds- och sexualbrott.

Tillstånd krävs ej

För att få stopp på våldtäkter och slagsmål vill nu polisen att svenska alkohollagar ska gälla på fartygen.

– Då får de söka utskänkningstillstånd precis som vilken restaurang på land som helst. Då kan vi också bedriva tillsyn ombord på båtarna. Om det skulle visa sig att de överserverar berusade gäster kan vi dra in tillståndet vilket betyder att ingen längre vill åka med dem, säger Olof Bratthall till SVT Nyheter.

För att göra detta möjligt har polisens rättsavdelning tidigare lämnat in en skrivelse till regeringen för att få till nödvändiga ändringar i alkohollagen. Dessutom påminner man regeringen om att rederierna brister i sin kontroll av alkoholförsäljningen och att även estnisk, finsk och åländsk polis i flera år påpekat detta för rederierna.

Fortsätter överservera

 – Jag anser att färjebolagen inte vidtar tillräckligt med åtgärder, utan de fortsätter ju att överservera sina gäster. De borde arbeta mer med att kontrollera utskänkning av alkohol och den förebyggande biten i sin verksamhet, säger Olof Bratthall.

Enligt polisen är den innebär den finska och estniska lagstftningen strängare övervakning av alkoholserveringen ombord på fartyg registrerade i dessa länder. Olof Bratthall säger att också att de två fartyg där majoriteten av alla våldtäkter begåtts, Tallink Siljas Galaxy och Vikinglines Cinderella, båda är svenskflaggade.

Underlättar övervakningen

Juri Jalava, skyddsinspektör på Viking Line, välkomnar förslaget.

– Det skulle underlätta övervakningen. Det gagnar oss att det kommer fram om vi har problem eller om vi inte har problem, säger Juri Jalava till P4 Jämtland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.