Rikspolisstyrelsen ska nu pröva användningen av drönare i polisiära insatser. Foto: TT

Polisen planerar ta hjälp av drönare

Uppdaterad
Publicerad

Användningen av privata drönare har ökat lavinartat de senaste åren. Nu vill även polisen ge sig in i leken och har precis startat ett projekt som bland annat ska testa drönare i polisinsatser.

SVT har tidigare berättat om ökningen av privata drönare samt att en stor EU-utredning ska tydliggöra reglerna för den civila användningen av drönare. Nu bekräftar Rikspolisstyrelsen att de har påbörjat ett projekt som tillsammans med Kustbevakningen bland annat ska testa användningen av drönare, eller obemannade fjärrstyrda luftfartyg, i polisiära sammanhang.

– Vi kommer att provflyga under ett par perioder och ska använda farkosterna i både övning och senare i riktiga insatser, säger Per Engström, enhetschef på Rikspolisstyrelsen.

Kan hitta personer som försvunnit

Rikspolisstyrelsen har under flera månader utfört en förstudie om detta projekt och har nu beviljats pengar för att sätta igång. Per Engström tror att drönare kan förbättra polisens arbete.

– Vi får en snabbare blick över situationer, kan ta in information från luften och kommer till exempel snabbare kunna hitta personer som har försvunnit.

En annan situation då polisen skulle kunna använda sig av drönare menar han är när en person har barrikaderat sig i en lägenhet.

– Vi skulle då kunna se efter och utvärdera om det finns någon fara och förhoppningsvis undvika att läget urartar.

En liknande situation till den Per Engström beskriver som urartade är när den 69-årige Lenine Relvas-Martins sköts till döds i sin lägenhet av piketpolis då de enligt uppgift kände sig trängda. Händelsen blev sedan startskottet till kravallerna i Husby

Bör inte kränka personliga integriteten

Engström tror inte att polisens användning av drönare skulle kunna kränka privatpersoners personliga integritet.

– Nej det har jag svårt att tänka mig. I nuläget tror jag inte att det kommer att handla om spaning på privatpersoner utan det är främst inom specifika insatser som detta kommer att användas.

En debatt har tidigare pågått om hur användningen av privata drönare ska regleras. Dessa har blivit fler och fler och har hittills obehindrat kunnat flyga och filma så gott som var de vill.

Detta till trots att bilder som tas från luften måste skickas till Försvarsmakten innan de får spridas, samt att ett tillstånd krävs från Länsstyrelsen för att få fotografera från en drönare i offentliga miljöer. Ett tillstånd som enligt Ekot ingen har ansökt om de senaste åren.

De flesta drönare används utan tillstånd

Det här innebär att en stor mängd av de privata drönarna används utan tillstånd. Rikspolisstyrelsens projekt om drönare kommer även innefatta en undersökning om hur man bättre kan reglera detta.

– Vi ser att utvecklingen har kommit långt och att säkerheten måste hänga med på något sätt. Risken är att samhället springer ifrån oss, säger Engström.

Drönare även en säkerhetsrisk

Enligt honom kommer det framtida användandet troligtvis att öka explosionsartat, och i med att det privata användandet ökar, höjs även säkerhetsrisken vad det gäller drönare.

– Det har blivit allt mer aktivt i samband med valrörelsen. Det har funnits kränkningar av politiska personer och poliser måste få större utbildning i vad som gäller i sådana situationer, säger Per Engström och syftar på när en drönare surrade ovanför Jimmie Åkesson under ett tal i Ronneby med en pizzabit hängandes i ett snöre ovanför honom.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.