Anmälningarna av IT-brott ökar kraftigt men polis och åklagares förmåga att utreda brotten brister, visar en granskning. Foto: TT

Polisen saknar kunskap om IT-brott

Uppdaterad
Publicerad

Anmälningarna av IT-brott ökar kraftigt men polis och åklagares förmåga att utreda brotten brister. Många utredningar skrivs av utan utredning, visar en granskning som Riksrevisionen har gjort. Myndigheten understryker att åklagare och polis behöver vidareutbildning för att kunna hantera IT-relaterad brottslighet.

”Allt fler människor drabbas i dag av den växande it-relaterade brottsligheten. Det är viktigt för förtroendet för rättsväsendet att polis och åklagare förmår utreda dessa brott på ett effektivt sätt”, skriver riksrevisor Margareta Åberg i ett pressmeddelande.

Både poliser och åklagare behöver mer utbildning. I dagsläget är utredningarna många gånger personberoende, och om bristerna inte åtgärdas är risken stor att it-relaterade brott inte hanteras likvärdigt och enhetligt. Några typer av dataintrång och bedrägerier som sker via internet utreds i stort sett inte alls i dag.

Ska leda till fler uppklarade brott

Polismyndigheten och Åklagarmyndigheten bör därför se över behovet och utöka utbudet av utbildningar inom it-området, konstarerar Riksrevisionen.

Fler brott skulle kunna klaras upp med ett annat arbetssätt. Det tar ofta alldeles för lång tid innan en polisutredning inleds och det leder till att många digitala bevis hinner försvinna, menar Riksrevisionen.

It-relaterad brottslighet svåruppklarad

Den it-relaterade brottsligheten är ett växande problem. Många människor, myndigheter och företag drabbas på olika sätt.

Sammantaget sjönk under 2014 andelen uppklarade brott från 18 till 15 procent. Motsvarande siffra för it-relaterade brott var under 2014 endast 7 procent.

I Riksrevisionens granskning ingår it-bedrägerier, internetrelaterat barnpornografibrott och attacker mot infrastruktur.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.