Rikspolischef Dan Eliasson i SVT:s Aktuellt om anmälningarna om de sexuella ofredanden som under sommarens musikfestivaler ökat stort. Foto: SVT / TT

Polisen om ofredanden på festivaler: ”Svårt arbete”

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har fått hård kritik för sin oförmåga att stoppa den senaste tidens fall av våldtäkter och sexuella ofredanden under landets musikfestivaler. Och enligt rikspolischef Dan Eliasson står man inför en svår uppgift. – Hur förhindrar man händer att begå beröring om någon vill göra det i ett publikhav där 20.000 böljar fram och tillbaka, säger han i SVT:s Aktuellt.

Under sommaren råder högsäsong för landets musikfestivaler, och hittills i år har evenemangen kantats av ett stort antal anmälningar om våldtäkter och sexuella ofredanden.

Efter de nyligen avslutade evenemangen Bråvallafestivalen i Norrköping och Putte i Parken i Karlstad har fem anmälningar om våldtäkt, en anmälan om våldtäktsförsök och 61 anmälningar om sexuellt ofredande kommit in till polisen och det är mångdubbelt fler än vid tidigare festivaler.

Den stora majoriteten av brotten verkar ha skett i publikhavet framför scenerna och ilskan bland många är stor, inte bara mot förövarna, utan också mot polisen som trots ett antal åtgärder inte lyckats stoppa brotten.

Kritiserade armband ”bara en åtgärd”

En åtgärd som mötts av hård kritik var de armband som under Bråvalla-festivalen delades ut till festivalpubliken av polisen med texten ”Tafsa inte”, men enligt Dan Eliasson, chef för Rikspolisen och gäst i Aktuellt, var armbanden bara en liten del av polisens samlade grepp på problemet.

– Det är ett sätt att få tjejer att anmäla brott om det skett och försöka uppmana killar att tänka efter, men vi har massvis med andra saker som är viktiga. Vi jobbar med arrangörerna, tittar på vår egen bemanning och försöker jobba med belysning, till exempel.

”Jätteviktigt med anmälningar”

Polisen har även kritiserats för att anmälningarna om sexuella ofredanden inte leder vidare till åtal, men Dan Eliasson uppmanar trots det till ett fortsatt anmälande för att polisen ska kunna gå vidare i sitt arbete.

– Då kan vi jobba bättre med förebyggande insatser och ställa krav på arrangörer. Ta till exempel Bråvalla – på den hetaste spelningen stod 20.000 personer i ett böljande folkhav. Det är jättesvårt att se vad olika händer gör där. Det är jätteviktigt att vi får anmälningar så att vi ser var det har hänt och om det finns något ytterligare vi kan göra med arrangören för att förhindra det här.

”Inte lätt”

Trots att anmälningarna om sexuella ofredanden under festivaler har ökat lavinartat de senaste åren, har inte polisens insatser haft någon större effekt. Och Dan Eliasson säger själv att polisen står inför ett svårt arbete.

– Jag säger återigen: hur förhindrar man händer att begå beröring om någon vill göra det i ett publikhav där 20.000 böljar fram och tillbaka? Det är inte helt lätt. Vi försöker jobba med arrangörerna, ställer krav och ser till att fler vuxna finns i miljön för att skapa så trygga miljöer vi bara kan för de som är på festivaler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.