”Att vi skulle ha så mycket poliser ute i publiken så att vi har järnkoll på varje individ tror jag inte är möjligt” säger polisen. Arkivbild från Bråvalla. Foto: TT

Polisen: Svårt att kontrollera ett publikhav

Uppdaterad
Publicerad

Efter den misstänkta våldtäkten på en Zara Larsson-konsert på Bråvallafestivalen jobbar polisen med att synas och finnas på plats. Men att hålla kontroll på ett stort publikhav är omöjligt, menar polisen.

Före festivalen gick polisen ut med kampanjen Tafsa Inte, och har delat ut armband med budskapet på festivalen. Initiativet har dock kritiserats bland annat i debattartiklar, där det ifrågasätts vilken nytta ett armband gör för att stoppa sexuella ofredanden och våldtäkter. 

– Det är inte avsikten. Det finns ingen polis som tror att man stoppar någon från att tafsa genom att ha armband. Det är ett verktyg för diskussion om de här frågorna, och det har varit väldigt uppskattat här på Bråvalla, säger Thomas Agnevik, polisens presstalesperson på Bråvalla. 

Polisen ska utvärdera sitt arbete efter den misstänkta våldtäkten på Bråvallafestivalen i går och fortsätta synas och visa närvaro på festivalen.

Svårt att kontrollera publik

Men det är så gott som omöjligt för polisen att hålla koll på varje individ i ett stort publikhav, menar Thomas Agnevik. 

– Det var väldigt mycket folk framför scenen när Zara Larsson spelade. Att vi skulle ha så mycket poliser ute i publiken så att vi har järnkoll på varje individ tror jag inte är möjligt, och jag tror inte att någon vill ha så mycket poliser i publiken. 

– Vår erfarenhet är att det är lättare att titta på en så stor grupp människor från lite mer avstånd, kanske från en plats som är mer förhöjd. 

Vad kan du säga till den som är orolig för att något ska hända på en konsert? 

– Generellt är det bra om man håller sig nykter, det är bra om man håller ihop med sina kompisar, man minskar riskerna om man håller sig nära sina vänner och håller koll på varandra.

”Vi letar efter dem”

Detta är ju riktat mot de som blir utsatta, men hur når ni dem som faktiskt begår brotten? 

– Vi letar ständigt efter dem. De vet att det som de gör är förbjudet och att vi gör vad vi kan för att söka upp dem. Men vi behöver naturligtvis festivalbesökarnas hjälp. Vi vill att den som ser någon som tafsar ska ta kontakt med polisen. 

Vad vill du som polis säga till de som tafsar? 

– Helt enkelt det som den här kampanjen går ut på – tafsa inte. De vet att man inte får kladda på tjejer. Om hon dansar på ett läckert sätt eller kanske har en kort kjol är ingenting som gör att det är okej att bara ta för sig, säger Thomas Agnevik. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.