• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Polis kontrollerar en bilist. Det är en arkivbild som inte är tagen i samband med kontrollerna i Haparanda. Foto: TT

Polisen utför allt färre nykterhetskontroller

Uppdaterad
Publicerad

På sju år har antalet nykterhetsprover minskat med 64 procent. 2009 gjordes det 2,7 miljoner utandningsprov jämfört med knappt en miljon förra året. Lars Olov Sjöström är trafiksäkerhetschef vid organisationen Motorförarnas Helnykterhetsförbund (MHF) och han menar att man riskerar människoliv.

– Jag tror att det kan sänka moralen hos människor när man vet att polisen sällan kontrollerar nykterheten på vägarna. Risken är att fler chansar säger Lars Olov Sjöström till SVT Nyheter.

Enligt polisen är det här en del av en ny strategi som man utvecklat med hjälp av Trafikverket. Enligt forskning så är det bättre att utföra spontana korta kontroller och bevaka utsatta platser.

Ursula Eriksson är trafikstrateg vid polisen menar att polisen träffar mer rätt på det här sättet.

– Tidigare gjordes fler nykterhetskontroller men många gjordes vid fel tid och ofta nära en polisstation. Där träffar man sällan på rattfyllerister säger Ursula Eriksson till SVT Nyheter.

De stora masskontrollerna som polisen gjort tidigare ger inte rätt effekt. Nu ska man utföra 20 minuters kontroller och sen byta plats. Polisen ska också oftare göra kontroller där man vet att rattfyllerister finns. Till exempel på morgonen på mindre smitvägar och utanför Systembolag.

– Vi utför till exempel kontroller när Systembolaget öppnar på morgonen. Vi vet också att många kör sina barn till idrottsplatser på morgonen på helger så där gör vi också kontroller. Det kan även vara vid festivaler och när folk ska hem efter julbord, säger Ursula Eriksson till SVT Nyheter.

Polisens ansträngda läge

Samtidigt så anser polisen att fler kontroller kunde göras men på grund av det ansträngda läget i polisen så har man prioriterat andra händelser.

– Vi har haft stora migrationsströmar, terrorhot och en stor omorganisation, säger Ursula Eriksson.

Inte ökade dödsfall

Trots att färre utandningsprov görs så ser man ännu inte någon ökning i alkoholrelaterade dödsolyckor. Enligt statistik från Trafikverket för 2015 så omkom 75 personer i alkohol- eller drogrelaterade trafikolyckor vilket innebär 29 procent av alla omkomna i trafiken 2015. (De senaste siffror som finns tillgängliga reds. anmärkning)

– Det rör sig kring 30 procent och vissa år har det faktiskt varit lite lägre. Vi menar att det borde minska för varje år, men det arbetet har gått i stå, säger Eriksson.

Polisen måste jobba mot en nollvision. Vi anser att man står och stampar och desto fler nykterhetskontroller som polisen genomför på vägarna så löser man även andra brott, säger Lars Olov Sjöström vid MHF till SVT Nyheter.

Antalet utandningsprov

År       Utandningsprov

2009 2.700.000

2014 2.000.000

2015 1.400.000

2016 963.000

Källa: Polisen

Mer fakta från Trafikverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.