Nu varnar polisen för bedragare. Foto: TT

Polisen varnar för bluffinsamlingar

Uppdaterad
Publicerad

Växjö, Hässleholm, Örebro och Falkenberg – det är bara några av alla orter som drabbats av bluffinsamlingar i sommar. Enligt polisen handlar det om kringresande som försöker lura människor på pengar genom att utge sig för att vara döva.

– Om man vill att pengar ska gå till hjälporganisationer så ska ni inte lämna pengar till det här, råder kommissarie Tommy Nyman som vill varna för bluffinsamlingarna.

En ung kvinna i Falkenberg uppger att hon i samband med en namninsamling mer eller mindre tvingades hämta ut pengar från bankomaten. Det är bara ett exempel på den senaste tidens larm om falska insamlingar runt om i landet.

”Ofta påstridiga”

– De är ofta påstridiga, och vi har tidigare sett att det är samma personer som stoppar folk längs med vägar och säger att man har bensinstopp och försöker sälja guld, säger Tommy Nyman.

Bluffinsamlingarna är inget nytt fenomen, enligt Hallandspolisen som nyligen förhört två av dem som misstänks ligga bakom. Enligt polisen handlar det om kringresande EU-medborgare. Utmärkande för tillvägagångssättet är att insamlarna ofta bär med sig papper med handikappsymboler och svenska flaggor, samt att de ber om pengar på plats.

Kontrollera 90-konto

En del utger sig också för att vara döva, och Sveriges dövas riksförbund har flera gånger varnat för den återkommande bluffen. Frivilligorganisationernas insamlingsråd (FRII) rekommenderar alla som vill skänka pengar att kontrollera huruvida insamlingen har 90-konto innan man öppnar plånboken.

– Har man ett 90-konto så är det en organisation som man i grund och botten ska kunna lita på, säger FRII:s generalsekreterare Maria Ros Jernberg som menar att en 90-organisation aldrig skulle använda sig av metoder som går ut på att givare luras och kanske pressas att ge.

– I slutändan slår det tillbaka på de seriösa organisationerna. Det här skapar rädsla hos människor.

Kolla upp innan du skänker

Har organisationen 90-konto? Det är bra att känna till att bara ideella föreningar, trosamfund och stiftelser kan beviljas 90-konto. Privatpersoner, företag och ekonomiska föreningar får det inte.

Har personen som samlar in pengar på gatorna någon slags intyg eller id-kort från organisationen?

Kolla upp om organisationen har en hemsida med trovärdig information.

Se om organisationen och insamlingen har en kontaktperson som kan ge ytterligare information.

Finns en årsredovisning från organisationen som går att få tag på?

Källor: FRII, Svensk Insamlingskontroll och polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.