Polismyndigheten redovisade tio procent färre ärenden till åklagare under förra året. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Polisens resultat sämre

Uppdaterad
Publicerad

Polisen redovisade tio procent färre ärenden till åklagare under 2016 jämfört med 2015. Resultatförsämringen var störst i slutet av året. 

Inrikesminister Anders Ygeman (S) krävde strax före jul att polisen måste visa upp bättre resultat före årets slut. Han lovade då ”kraftfulla åtgärder” om inte resultaten vände. Ygeman räknade dock då med att få se förbättringar.  

Men den rapport som polisen offentliggjorde på torsdagen visar att man i december redovisade 24 procent färre ärenden till åklagare jämfört med december 2015. Totalt för hela året redovisade polisen tio procent färre ärenden till åklagare jämfört med 2015. 

Stora bedrägerihärvor  

Polisen påpekar att bedrägeribrotten står för en tredjedel av resultatförsämringen. Försämringen för den brottstypen är på 40 procent jämfört med 2015. Flera polisregioner hade under 2015 några bedrägerihärvor som genererade ett mycket stort antal redovisade ärenden. Exkluderas bedrägerierna stannar minskningen för helåret på sex procent och för december två procent.  

Det är enligt pressmeddelandet från polisen ”en klar förbättring jämfört med september och oktober som var två månader med mycket låg redovisning”.  

När det gäller våldsbrott redovisade polisen sex procent färre ärenden för åklagare under 2016, och för övriga brott mot person elva procent färre. För skadegörelsebrott var minskningen 17 procent.  

Kritiserad rikspolischef  

– Vi har tappat mycket kompetens inom polisen de här åren. Många poliser, erfarna utredare, har lämnat yrket. Det är den främsta orsaken till den nedåtgående trenden, säger Polisförbundets ordförande Lena Nitz.  

Hon vill inte direkt peka ut rikspolischefen Dan Eliasson som delansvarig för de dystra siffrorna, även om denne vid flera tillfällen fått hård kritik från poliser i landet.  

– Det är ingen hemlighet att förbundets relation till Polismyndigheten har varit frostig, säger hon.  

Lena Nitz påpekar också att omorganisationen av polisen de senaste två åren ”har varit stökig”.  

Kämpigt år  

”Självklart är vi inte nöjda med detta. Men vi har haft ett kämpigt år på grund av vår omorganisation och allt mer våldsam organiserad brottslighet som slukar stora utredningsresurser”, skriver Mats Löfving, chef för polisens Nationella operativa avdelning, i ett pressmeddelande.  

– Man kan inte längre skylla på omorganisationen eller gränskontroller, det måste finnas en avklingande effekt. Däremot tycker jag att gängkriminaliteten är relevant, det är ett tungt vägande argument, säger Sven-Erik Alhem, tidigare överåklagare och förbundsordförande för Brottsofferjouren.  

– Det viktigaste är att polisens kärnverksamhet fungerar och den fungerar inte bra när det gäller brottsutredningar. Det är mycket allvarligt, säger Alhem.

Resultaten är olika för de olika polisregionerna. För polisregion Mitt minskade redovisade ärende till åklagare med 23 procent och i Syd var minskningen 14 procent. 

Den slutliga redovisningen av Polismyndighetens resultat görs i årsredovisningen som överlämnas till regeringen den 22 februari. 

Antalet ärenden redovisade till åklagare 2016 jämfört med 2015

Våldsbrott: – 6 procent

Övriga brott mot person: – 11 procent

Skadegörelsebrott: – 17 procent

Stöld (exkl butik): – 15 procent

Narkotikabrott: – 4 procent

Trafikbrott: – 5 procent

Stöld i butik: – 6 procent

Bedrägeribrott m.m: – 40 procent

Ekonomiska brott: – 13 procent

Övriga Brb-brott: – 7 procent

Övriga specialstraffrättsliga brott: – 5 procent

Övrigt: – 14 procent

Totalt: – 10 procent

Källa: Polismyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.