Den krassa verkligheten för rikspolischef Dan Eliasson (till vänster) och biträdande rikspolischef Mats Löfving (till höger) är att man inte nått målet vad gäller olösta brott någon gång de senaste fem åren. Foto: TT

Polisens stora misslyckande: Högarna med olösta brott växer

Uppdaterad
Publicerad

Högarna med olösta brott i Sverige har ökat markant. Inte ett enda år de senaste fem åren har polisen nått de mål man satt upp, visar SVT Nyheters kartläggning. Och högsta polisledningen medger att man misslyckats.

– Det är inte acceptabelt, säger biträdande rikspolischef Mats Löfving.

I höstas blev familjen Dahlborg i Täby utanför Stockholm utsatta för ett inbrott när de inte var hemma. Tjuvarna tog sig in via ett fönster och länsade villan.

– Det är lite overkligt, det blir lite vakuum, man tror ju inte att det är sant, säger pappan i familjen, David Dahlborg, om känslorna när de upptäckte inbrottet.

Krisen inom polisen

– Vi blev helt tysta och sedan började båda barnen att skrika och blev totalt chockade och det har ännu inte lagt sig hos den yngsta sonen som är sex år, tillägger han. 

Villainbrott i hög med outredda brott

Sannolikheten att inbrottet i familjen Dahlborgs hem ska klaras upp är liten. Bara runt tre procent av inbrotten klaras upp enligt statistiken.

Mycket talar för att inbrottet hamnar i den så kallade ärendebalansen, brottsutredningar som fortfarande är under handläggning. Dessa har under ett flertal år ökat i antal från drygt 131.000 år 2011 till drygt 158.000 i september i år. 

Polisens eget mål, att andelen brottsutredningar som fortfarande är under handläggning ska vara högst en tiondel av det totala antalet inkomna ärenden under ett år, har inte uppnåtts en enda gång de senaste fem åren, visar SVT Nyheters sammanställning av polisens så kallade ärendebalanser i samtliga Sveriges polisregioner.

Polisen når inte sina egna mål

Men den kanske mest oroande utvecklingen är ökningen av olösta brott som är äldre än sex månader. Den högen har ökat från 37.000 ärenden 2011 till drygt 53.000 i september i år.

När det gäller ärenden som är äldre än sex månader är riktmärket att de inte vid någon tidpunkt bör överstiga 1,5 procent av antalet inkomna ärenden under föregående år. Inte heller det målet har polisen nått ett enda av de senaste fem åren. Polisledningen medger att det är ett misslyckande.

– Det här är oacceptabelt. Det är ju en central uppgift för polisen att hjälpa brottsoffer, säger ställföreträdande rikspolischef Mats Löfving.

– Jag kan lova att vi kämpar stenhårt för att stärka vår förmåga för det, säger han.

Organiserad kriminalitet slukar resurser 

Mats Löfving menar att det är framväxandet av gängkriminalitet och utvecklingen av organiserad kriminalitet som tagit en stor del av polisens utredningsresurser men också bedrägerier som vuxit med raketfart de senaste åren.

– Bedrägerierna är väldigt svåra för oss att klara upp och kräver väldigt mycket ny kompetens och väldigt mycket av vår utredningskapacitet.

Redan nästa år måste polisen visa bättre resultat enligt Mats Löfving:

– Vi har tagit fram ett beslutspaket med ett tjugotal beslut som är kopplade till att stärka vår förmåga att hjälpa brottsoffer att få sina brott uppklarade.

Det innebär bland annat att det skall gå snabbare att komma i kontakt ned polisen vid ett brott:

– Man får snabbare hjälp, man får mer kvalificerad hjälp och man får direkt återkoppling i telefonen på vad som kommer att hända med anmälan som man gör , säger ställföreträdande rikspolischef Mats Löfving.

”Barnen vågar inte vara ensamma hemma”

Polisens oförmåga att lösa brott kan hota tilltron till hela rättskedjan, kommenterar Fredrik Wersäll, president vid Svea Hovrätt.

– Det är elementärt att man måste ha förtroende för polis, åklagare,domstolar och kriminalvård i ett rättssamhälle, säger Fredrik Wersäll.

– När någon eller några av länkarna i den här kedjan inte riktigt klarar av sin uppgift fullt ut kan det definitivt påverka förtroendet, särskilt för de som är direkt berörda av de ärenden som halkar efter.

Hos familjen Dahlborg i Täby har inbrottet lämnat spår inte bara i försvunna saker och uppbrutna fönster utan också hos barnen:

– Våra barn vågar inte vara ensamma hemma , vår son vågar inte sova ensam. Vi måste låsa dörren även när vi är hemma.  Man tittar sig över axeln hela tiden och det vet man ju inte hur länge det kommer att ligga kvar, säger David Dahlborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen inom polisen

Mer i ämnet