Nio av tio poliser anser att man inte har rätt kompetens för att ta hand om psykiskt sjuka. Foto: TT

Polisförbundet: Samhället sviker psykiskt sjuka

Uppdaterad
Publicerad

Varje år genomför polisen 23.000 handräckningar. Det betyder att de skjutsar människor som är i behov av psykisk vård till olika vårdinrättningar när inte enbart vårdpersonal räcker till. Men nio av tio poliser anser att man inte har rätt kompetens för att ta hand om psykiskt sjuka.

Det är en undersökning som Polisförbundet låtit göra som visar att en överväldigande majoritet av poliser anser att man saknar kompetent utbildning för att bemöta människor med olika psykiska besvär.

– Även om vi gör ett bra jobb, så är inte vi de som är allra bäst på det här, säger Polisförbundets ordförande Lena Nitz till SVT Nyheter.

Psykisk sjuka ute redan nästa dag

Poliserna upplever också att handräckningen tar för mycket resurser från deras egentliga arbete och sju av tio poliser anser att de sjuka även får för dålig hjälp av den psykiatriska vården.

– Det kan handla om en person som försöker ta sitt liv och poliserna lyckas rädda livet på den personen och kör sedan den till en psykiatrisk avdelning. Polispatrullen kan redan nästa dag stöta på samma person ute på gatan igen som då är i samma dåliga skick som dagen innan, säger Lena Nitz.

Testverksamhet med psykiatrisk akutbil

I Stockholm testar man nu en psykiatrisk akutbil som är bemannad med ambulanssjukvårdare och psykiatrisjuksköterskor som kan bli permanent och eventuellt utvidgas.

Johan Säfström, yttre befäl på Södermalm i Stockholm, är positiv till att polisen ska utföra färre handräckningsärenden.

– Vi säger ofta att vi lider av resursbrist och givetvis spelar det här in, så det vore bra om vi frigjordes från handräckningen i stora delar så kan vi lägga resurser på annat som är viktigare, säger Johan Säfström, till SVT Nyheter.

Översyn på gång

2009 tillsattes en översyn av handräckningen av den dåvarande justitieministern Beatrice Ask (M), bland annat för att en polis sköts ihjäl i ett handräckningsärende i Nyköping 2007. Utredningen har varit på remiss och den nuvarande regeringen väntas komma med ett nytt lagförslag i höst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.