Adaktusson och Ohlsson diskuterar framtiden för Europa. Foto: SVT

Politiker oroas över minskat EU-stöd

Uppdaterad
Publicerad

Stödet för svenskt EU-medlemskap bland svenskarna har minskat kraftigt. Och det oroar svenska EU-parlamentariker. – Naturligtvis är det ett allvarligt läge och jag är som många besviken på EU, säger Lars Adaktusson (KD) och EU-parlamentariker.

På bara ett halvår har förtroendet för EU minskat kraftigt bland svenskarna. I höstas svarade 59 procent att ett svenskt EU-medlemskap var bra.

Nu visar en undersökning gjord på SVT Nyheters uppdrag att endast 39 procent tycker att det är bra.

#delateuropa

Ett rejält ras, alltså.

– Jag tror det hänger samman med brist på ansvarstagande och den valhänta hanteringen av den humanitära krisen som vi ser med flyktingar som kommer till Europa, säger Adaktusson i SVT Gomorron.

– En annan förklaring som vi såg under valrörelsen 2014 är att många tycker att EU sysslar med fel saker. EU ska syssla med de stora gränsöverskridande problemen. Bilden av EU har kanske på senare år har varit att EU sysslar med annat. 

Birgitta Ohlsson (L), riksdagsledamot och före detta EU-minister,  menar att man ska ta människors oro på allvar. Problemen är många anser hon.

Värderingskris

– Det människor ser i dag är gränsöverskridande problem med den globala terrorismens hot som slå till i Europa och hur konsekvenserna av kriget i Syrien visar sig. Det finns också en värderingkris där enskilda länder som Polen och Ungern tafsar på yttrandefriheten, säger Ohlsson.

Framför allt du har ju profilerat dig som en stor EU-vän – är du besviken på EU?

–  Jag är enormt besviken på det politiska ledarskapet och jag är enormt besviken på enskilda länder som trampar på unionens grundläggande ideal. Länder som Ungern och Polen skulle knappast kunnat bli medlemmar i dag om man tittar på hur de beter sig när det gäller respekten för mänskliga rättigheter.

– Det finns också ett hyckleri  som vi måste vara tydligare med. Länderna som med ena handen tar emot EU-miljarder i jordbruksbidrag och regionala stöd och säger stopp för flyktingar med andra handen. Där måste vi vara tydligare med att sätta hårt mot hårt. Vi måste vara vakthundar på allvar.

Lars Adaktusson anser att vi, förutom en flyktingkris, ser en värderingskris inom EU.

– De grundläggande värderingar om solidaritet och humanitet och människorvärde – allt det här åsidosatt i hanteringen av människor som kommer till Europa.  Att så många länder vägrar ta ett ansvar innebär att hela grunden för de idéer som EU grundas på skakas.

Kritiserar icke levererande länder

Men det här är ju politikernas uppgift att ändra på och du sitter ju där borta i Bryssel.

Absolut. Jag tror att det har varit ett problem i många år med den bristande tilltron till EU-projektet. Och Jag tror att vi från den politiska sidan måste fråga oss om vi har gjort tillräckligt gör att förankra det här hos människor, inte minst i Sverige.

– När hörde vi en partiledare senast tala om vikten av att ställa upp för Europa och EU-projektet och tala om hur betydelsefullt  EU är för vår fred och säkerhet men också när det gäller ekonomin.

Adaktusson säger att han är besviken på EU, men anser att EU:s grundidéer är värda att kämpa för även i fortsättningen.

– Jag är oerhört besviken på EU, men i sanningens namn ska man också säga i den här humanitära krisen som vi nu ser har delar av EU fungerat rätt väl. Parlamentet har tagit de beslut som har behövts och varit bra. Kommissionen har fungerat väl och tagit de beslut som behövts. Men det har strandat i ministerrådet, i Medelhavsländernas regeringar.

– Så när man kritiserar EU ska man egentligen vända sig till  de medlemsländer som inte levererar och som inte lever upp till de värderingar EU grundades på.

– Vi ska kritisera bristen på ansvarstagandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#delateuropa

Mer i ämnet