Försvarsberedningens ordförande Cecilia Widegren (M) och Socialdemokraternas försvarspolitiske talesperson Peter Hultqvist.

Politisk oenighet om rysshotet

Publicerad

I morgon presenterar Försvarsberedningen sin rapport om den säkerhetspolitiska utvecklingen. En bred överenskommelse utlovas – men parterna är djupt oense.

Den försvarspolitska klyftan blev tydlig när Försvarsberedningens ordförande Cecilia Widegren (M) mötte Peter Hultqvist, Socialdemokraternas försvarspolitiske talesperson, i Politik i fokus.

Peter Hultqvist framhöll att utvecklingen i öst är oroande.

– Ryssarna har ökat sin militära förmåga och det påverkar Sverige. Deras militär är ett maktmedel och vi måste räkna med den kalla realiteten, säger Peter Hultqvist.

Cecilia Widegren tycker att man ska akta sig för att anta en allt för alarmistisk ton.

– Det föreligger inget hot mot Sverige och vi ser heller inga avsikter till att något sådant ska utvecklas, säger Cecilia Widegren.

Mjuk och hård säkerhet

Cecilia Widegren tonar ner den militära situationen i Ryssland och pratar om hur handeln runt Östersjön enar länderna.

Man måste hålla isär hård och mjuk säkerhet, menar Peter Hultqvist.

– Mjuk säkerhet som handel och samarbeten är bra, men även hård säkerhet som försvar och säkerhetspolitik behövs. Vi har undervärderat den hårda säkerheten i Sverige.

När det gäller konkreta förslag vill ingen av företrädarna prata reda siffror innan Försvarsberedningen lagt fram sin rapport. I nuläget vill de båda partierna satsa lika mycket på försvaret, även om de vill satsa på olika saker.

Försvarsberedningens rapport om den säkerhetspolitiska utvecklingen i morgon blir trots motsättningarna en bred överenskommelse över partigränserna, utlovar Cecilia Widegren.

– Vi kommer att presentera en gemensam realistisk syn på läget, utan höga toner.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.