Foto: SVT

Politiskt kaos skapar ställningskrig i sociala medier

Uppdaterad
Publicerad

Tonen är betydligt hårdare än vanligt i sociala medier just nu. Det kaosartade politiska läget har orsakat en polarisering av sällan skådat slag. – Det är väldigt högt tonläge just nu. Det är nästan som ett ställningskrig, säger Karin Ekman, redaktör för sociala medier på SVT.

Sällan har en höst innehållit så mycket politisk dramatik. Riksdagsval, besked om nyval, en infekterad debatt om invandringen och pajkastning mellan de politiska blocken har gjort att Facebook och Twitter i det närmaste kokat över.

– Man kan se att trycket på de politiska hashtaggarna är betydligt högre nu än vad de var för bara ett tag sedan. Man ser väldigt tydliga toppar i samband med att nyvalet utlystes och Rossana Dinamarcas senaste utspel riksdagen, säger Karin Ekman.

Decemberöverenskommelsen

Till de mest debatterade frågorna under hösten hör invandring, flyktingmottagande och integration. Och det finns inget som tyder på att de kommer bli mindre heta inför nyvalet den 22 mars, menar Karin Ekman.

Dinamarca fick stort genomslag

En av de händelser, som fått mest genomslag i sociala medier i höst är vänsterpartisten Rossana Dinamarcas vägran att inleda ett anförande i riksdagen med ”herr talman” åt Sverigedemokraten Björn Söder.

– Det var ett väldigt tydligt exempel på hur snabbt det kan gå. Någon säger något i riksdagen, sedan får det vingar och sprids på nätet och det blir nästan som en egen rörelse. Den cykeln har blivit kortare och kortare och uppstår på bara några minuter sedan kanske den lever i två dagar. Därefter riktas strålkastarljuset någon annanstans, säger Fredrik Wass som är digital strateg.  

”Frustration över läget”

Begreppet polarisering har använts flitigt under hösten. Politiska experter och kommentatorer menar att Sverige är mer delat än på mycket länge. Och när det finns oro och spänningar bland folket så avspeglas det på Facebook och Twitter.

– Just nu är gemene man och de politiska tyckarna väldigt frustrerade över det politiska läget generellt men också över politikerna, säger Karin Ekman.

– För fem år sedan var det mest de extrema grupperna på nätet som var mest aggressiva och hatiska. De hade inget annat sätt att nå ut. Nu känns det som att det här har börjat sippra igenom till traditionella och seriösa aktörer. Det kan vara politiker men också politiska debattörer som helt enkelt har ett hårdare tonläge i sina röster, säger Fredrik Wass.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Decemberöverenskommelsen

Mer i ämnet